BiH

Prvi put više migranata odlazi nego što ih dolazi

Prvi put više migranata odlazi nego što ih dolazi
Foto: Arhiva | Prvi put više migranata odlazi nego što ih dolazi

BIHAĆ - Migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona je pod kontrolom, a prema podacima MUP-a USK, u prihvatnim centrima smješteno je oko 850 migranata, od čega njih oko 500 u centrima Lipa i Borići u Bihaću, a ostatak u prihvatnom centru u Velikoj Kladuši.

Procjenjuje se da van centara trenutno boravi oko 1.880 migranata, od čega njih 1.300 na području Bihaća, 530 u Velikoj Kladuši te oko 50 na prostoru Cazina.

Ovi migranti, kažu u policiji, borave u napuštenim i devastiranim stambenim i proizvodnim objektima, te u divljim kampovima, koji se nalaze na otvorenom u blizini granice s Republikom Hrvatskom.

"Policija i dalje nastavlja da provodi raniju naredbu policijskog komesara USK kojom se onemogućava ulazak migranata na prostor Unsko-sanskog kantona i oni se nastoje odvratiti od toga. Tokom 2021. godine policija je na polazna odredišta vratila više od 17.000 migranata", kazao je Adnan Beganović, portparol MUP-a USK.

Prema njegovim riječima, priliv migranata na područje USK je značajno smanjen, a time i broj krivičnih djela čiji su počinioci strani državljani. Tako je tokom protekle godine zabilježeno 45 krivičnih djela od strane migranata, što je za gotovo 50 odsto manje u odnosu na 2020. godinu.

Među pomenutim krivičnim djelima zabilježen je i jedan pokušaj ubistva, nekoliko slučajeva preprodaje i uživanja narkotičkih sredstava, a najviše je slučajeva fizičkih napada i otuđenja imovine.

"U ovome trenutku prvi put imamo situaciju da više migranata odlazi s područja Unsko-sanskog kantona nego što ih dolazi. Oni koji ne uspiju da pređu preko hrvatske granice, vraćaju se u Sarajevo ili Srbiju, pa pokušavaju pronaći neku drugu rutu za odlazak u zapadnoevropske zemlje, jer im ova naša jednostavno nije više isplativa", kaže Beganović.

Premijer USK Mustafa Ružnić kaže kako je situacija s migrantima neuporedivo povoljnija u odnosu na ranije godine.

"Zahvaljujući dobroj saradnji i koordinaciji svih nadležnih institucija, došlo je do značajnog smanjenja priliva migranata u naš kanton. Na ulicama Bihaća i Velike Kladuše mnogo ih je manji broj i građani se sada osjećaju mnogo komotnije i sigurnije", kazao je Ružnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije