BiH

Prvo povećanje budžeta BiH nakon sedam godina

Prvo povećanje budžeta BiH nakon sedam godina
Foto: Nedžad Uglješa | Budžet BiH za 2020. 996 miliona KM, prvo povećanje nakon sedam godina

SARAJEVO - Budžet institucija BiH za 2020. godinu trebalo bi da bude 996 miliona KM, što je povećanje za 30 miliona u odnosu na tekuću godinu koji je iznosio 966 miliona.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH održane u petak rekao je da je odlučeno da se sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH povećaju sredstva za budžet institucija BiH.

"Ovo je prvo povećanje sredstava sa jedinstvenog računa UIO nakon sedam godina", rekao je Tegeltija. Dodao je da je Fiskalno vijeće utvrdilo globalni fiskalni okvir za period 2020-2022. godine, te da je dogovoreno da izdvajanje sa jedinstvenog računa UIO za zajedničke institucije iznosi 780 miliona, kao i da je prijedlog savjetodavne grupe bio da izdvajanja iznose 750 ili 780 miliona.

"U četvrtak je na sastancima sa premijerima entiteta usaglašeno da će sa jedinstvenog računa ove godine budžetu BiH biti izdvojeno 780 miliona", naglasio je Tegeltija. Podsjetio je da su sredstva koja se za budžet zajedničkih institucija izdvajaju sa jedinstvenog računa UIO fiksna, dok entiteti dobijaju u zavisnosti od toga koliko se sredstava prikupi i kako se definiše taj odnos.

"Poslije usvajanja globalnog fiskalnog okvira stvorene su pretpostavke da završimo budžet BiH za 2020. godinu", konstatovao je Tegeltija, koji i predsjedava Fiskalnim vijećem. Dodao je da je na konstitutivnoj sjednici Vijeća od šest članova prisustvovalo njih pet. Naveo je da su prisutni bili premijeri Republike Srpske Radovan Višković i Federacije BiH Fadil Novalić, te Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, Zora Vidović, ministrica finansija RS, a odsutna je bila Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH.

Tegeltija je održao i sastanak sa predstavnicima entitetskih udruženja poslodavaca i nakon sastanka je ocijenio da uspjeh u BiH bez poslodavaca nije moguć, odnosno koliko poslodavci budu uspješni - toliko će BiH imati pretpostavke za rast i razvoj.

"Svima je u interesu da privredna proizvodnja bude na višem nivou", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Kako su novinarima potvrdili Tegeltija i predsjednici Udruženja poslodavaca FBiH i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Adnan Smailbegović i Saša Trivić, dogovoreno je formiranje nekoliko radnih grupa koje će se baviti upravo pronalaskom rješenja za ta pitanja. U radnim grupama bit će poslodavci, predstavnici Vijeća ministara te saradnici entitetskih premijera jer je za razvoj privrede potrebno uraditi i određena zakonska rješenja, a privrednici organizirani u druge organizacije bit će uključeni u te procese. Kao jedan od najvažnijih izdvojili su problem zaštite domaće proizvodnje i to u smislu kontroliranja uvoza u BiH te povećanja izvoza, ali ne na način da se zabranjuje uvoz određenih proizvoda, nego da se zakon, koji je već zastario, uskladi sa sadašnjim pravilima tržišta.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, izrazio je nadu da će sada poslovna zajednica u Savjetu ministara imati partnera koji je spreman da razgovara s predstavnicima privrede te da bude poveznica između entitetskih privrednika jer oni dijele jedan ekonomski prostor. Otvoreno je i pitanje radnog vremena te su učesnici sastanka ocijenili da je to u nadležnosti lokalnih zajednica, ali i da treba voditi računa kako će se eventualna zabrana rada nedjeljom odraziti na određene privredne djelatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije