BiH

Prvo zasjedanje Komisije za saradnju skupština Srbije i RS

Prvo zasjedanje Komisije za saradnju skupština Srbije i RS
Foto: Tanjug | Prvo zasjedanje Komisije za saradnju skupština Srbije i RS

BEOGRAD - Komisija za saradnju skupština Srbije i Republike Srpske na svom prvom zasjedanju u Beogradu razmatrala je danas razvoj međusobnih odnosa u kontekstu međuparlamentarne saradnje i perspektive regionalne stabilnosti i bezbjednosti.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, na zasjedanju, koje su otvorili predsjednici dva parlamenta Maja Gojković i Nedeljko Čubrilović, razmatrana je i parlamentarna podrška razvoju ekonomsko-trgovinske saradnje Srbije i RS u ključnim oblastima, sa akcentom na saradnji u oblasti energetike i infrastrukture.

Članovi Komisije razmatrali su i saradnju na zaštiti istorijskog sjećanja kroz zajedničko obilježavanje godišnjica, sjećanja na žrtve i izgradnju i održavanje memorijala.

Jedan od ključnih zaključaka Komisije jeste da su Srbija i Republika Srpska strateški opredjeljene za jedinstveno djelovanje u cilju mira, stabilnosti i razvoja i da je u zajedničkom interesu, kao i svih u regionu, da se izazovima, rizicima i prijetnjama najbolje suprotstavlja saradnjom, dijalogom i napretkom na svim poljima.

Istaknuto je zalaganje za dosljedno sprovođenje svih regionalnih aranžmana, kao što je CEFTA, i njihovo unapređenje, nasuprot jednostranim potezima, provokacijama i sankcijama i antcivilizacijskim merama kao što je uvođenje taksi od sto odsto od strane privremenih institucija samouprave u Prištini, na robu iz centralne Srbije i BiH.

Potpredsjednik Skupštine Srbije i zamjenik kopredsjedavajućeg Komisije Veroljub Arsić naglasio je da parlamenti nastoje da snažno doprinesu produbljivanju čvrstih bratskih i prijateljskih veza, koje su oduvijek bile temelj zajedničke saradnje Srbije i RS, kao i da je prvo zasjedanje Komisije potvrda da su međuparlamentarni odnosi ušli u novu, višu fazu intenziviranja saradnje.

Zamjenik kopredsjedavajućeg Skupštine Republike Srpske Milan Petković je naglasio značaj saradnje parlamenata Srbije i Republike Srpske.

"Republika Srpska je u Srbiju uvijek gledala kao u 'majku' kada joj treba ljubav, a kada joj treba zaštita kao u 'starijeg brata'. Srbija je naša matica i veoma nam je bitna njena podrška“, istakao je Petković.

U radu Komisije ispred Skupštine Srbije učestvovali su potpredsjednik Vladimir Marinković, predsjednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović, predsjednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Katarina Rakić, predsjednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta i član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Neđo Jovanović.

U ime Skupštine RS učestvovali su predsjednica Zakonodavnog odbora i članica Odbora za ustavna pitanja Dušica Šolaja, predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Dragan Čavić, predsjednik Odbora za privredu i član Odbora za ustavna pitanja Maksim Skoko, predsjednica Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje i član Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Gordana Tešanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije