BiH

Puljić: I u BiH je bilo zlostavljanja djece

Puljić: I u BiH je bilo zlostavljanja djece
Foto: N1 | Puljić: I u BiH je bilo zlostavljanja djece
N.N.

VATIKAN - Kardinal Vinko Puljić nalazi se u Vatikanu gdje učestvuje na samitu o prevenciji sveštenikog seksualnog zlostavljanja djece gdje se okupilo oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta.

Na upit novinarke N1 da li se o ovoj problematici razgovaralo u BiH, da li je bilo zlostavljanja, kardinal Puljić je kazao:

"U BiH je, nažalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za vjere koja je za to nadležna"...

Zašto to nije upućeno pravosuđu BiH - pitanje je na koje je Puljić odgovorio:

"Naše pravosuđe još nije takve naravi, zakoni su dosta nedefinirani. Kada dobijemo odgovor od Svete Kongregacije, vidjećemo šta ćemo dalje napraviti", istakao je dodavši da čeka odgovor Kongregacije.

On se u Vatikanu nalazi na poziv pape Franje, koji je pozvao sve predsjednike Biskupskih konferencija u svijetu Skup o prevenciji svešteničkog seksualnog zlostavljanja djece.

"Sveti otac nas je hrabro pozvao da se suočimo sa tim zlim stvarima u crkvi, koje treba hrabro uočiti, priznati i čistiti", izjavio je Puljić.

"Naš pristup je da svaku stvar nazovemo pravim imenom. Crkva je prva i jedina koja hrabro pristupa tim stvarima, zlouporabi djece. Prvo moramo da pristupimo kako raditi sa žrtvama, kako raditi sa onima koji su zločin napravili i kako stvoriti prevenciju da se takve stvari što manje dešavaju", izjavio je Puljić Nini Klenak u Vatikanu.

On je kazao da treba početi od odgoja u porodici.

"Da se formiraju djeca integrirana u osobnosti, onda pitanja Sjemeništa, kako formirati zrele osobe, a onda kako stvoriti zajedništvo svećensko s biskupima, da budemo hrabri suočiti se sa izazovima na našem putu", rekao je Puljić.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 3

Sale

Katolička Crkva je politička organizacija koja ništa sa verom u Boga nema. Njima su važnije politička pitanja, kao na primer da psuju po našoj državi Republici Srpskoj i prizivaju genocid nad svim Srbima, nego dobrobit sopstvene dece. Nisu džabe ustaški popovi za vreme II svetskog rata išli sa kamama za pojasom i klali srpsku decu. A "sveti Stepinac" ih je blagosiljao. Ti ljudi su od Boga odavno digli ruke. Od Vatikana se treba dobro čuvati, a sa katolicima u regionu samo jako, jako oprezno. Tamo gde je saradnja od koristi za srpske nacionalne interese, u redu, ali od njih samo treba očekivati nož u leđa u svakom trenutku. Tu ne sme biti opuštanja ni za sekund.

ManjacaSlavna

i u Cazinskoj Krajini , Gluhoj Bukovici ,...... znaju hodže i šerijatski sud koji ih štiti

Zlacana

A gde nije bilo, ima verovatno i sad. Tražite od vernika čistotu, a vi živite van svih pravila Crkve. Koliko imate vanbracne dece? Koliko ste bogati, previše. Pa vi gospodo vernici, sad vidite gde ste i ko vas (za)vodi.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije