BiH

RAK izradio novu odluku o 4G mreži

RAK izradio novu odluku o 4G mreži
Foto: Ilustracija | RAK izradio novu odluku o 4G mreži

SARAJEVO - Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izradila je novu odluku o tome pod kojim uslovima će biti izdavane dozvole telekom operaterima za 4G mrežu i u narednih nekoliko dana ova odluka trebalo bi da se nađe na dnevnom redu Savjeta ministara BiH.

I pored brojnih nastojanja, danas nismo uspjeli saznati po kojoj cijeni RAK planira da izda dozvole za 4G mrežu s obzirom na to da je zbog niske cijene ovu odluku Savjet ministara BiH već dva puta vratio na doradu. Prvi put bilo je predloženo da se telekom operaterima licenca za 4G mrežu naplati 1,27 miliona KM, a kasnije je ta cijena povećana na 6,5 miliona KM, što je prema ocjeni mnogih "sramotno nisko".

Primjera radi, Srbija je po osnovu izdavanja dozvola za 4G mrežu dobila 105 miliona evra, Crna Gora 51,5 miliona evra, a Hrvatska 300 miliona kuna (oko 38 miliona evra), što je daleko više nego što će BiH prihodovati.

"Regulatorna agencija za komunikacije je izradila novi prijedlog odluke, koji je uputila relevantnim institucijama na pribavljanje mišljenja. Rok je 20. decembar 2018. Agencija se nada da će Savjet ministara BiH u što skorije vrijeme donijeti odluku, kako bi se omogućila digitalna transformacija društva i uvođenje novih usluga", rekli su nam u Regulatornoj agenciji za komunikacije.

U RAK-u su nam potvrdili da je ranija odluka vraćena zbog niske cijene.

Prema nezvaničnim informacijama, nova odluka o 4G mreži koju je izradila Regulatorna agencija za komunikacije BiH usaglašavana je sa Savjetom ministara BiH tako da se može očekivati da ukoliko u skorije vrijeme stigne na dnevni red Savjeta ministara BiH bude i usvojena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije