BiH

RS čeka dogovor u FBiH, u FBiH otvorene karte

RS čeka dogovor u FBiH, u FBiH otvorene karte
Foto: Nedžad Uglješa | RS čeka dogovor u FBiH, u FBiH otvorene karte

SARAJEVO - Republika Srpska čeka dogovor unutar Federacije BiH u vezi s većinom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok su u FBiH otvorene karte i moguće su sve kombinacije za partnerstvo u vlasti.

Naime, ukoliko SDA i HDZ BiH, koji su osvojili 13 mandata iz FBiH, uđu u partnerstvo za komfornu većinu, potrebno im je još nekoliko ruku. Tu nastaje problem jer druge stranke, koje su okupljenje oko SDP-a i one koje nisu za saradnju sa SDA, imaju čak i koju ruku više. Predstavnički dom BiH broji 42 poslanika, od toga 28 iz FBiH i 14 iz RS. Podsjećamo da je Nermin Nikšić, lider SDP-a, već najavio da će ta partija i druge stranke pokušati da naprave većinu na svakom nivou bez SDA.

Dženan Đonlagić, budući poslanik DF-a u Predstavničkog doma BiH, ističe za "Nezavisne" da činjenica da će jedan ili dva glasa odlučivati govori da će biti teško.

"Mi ćemo insistirati na programskoj koaliciji, i to na svim nivoima u BiH", kaže Đonlagić. Nada se da će na svim nivoima ova stranka biti u koaliciji sa SDP-om BiH, Našom strankom i drugim strankama koje su lijevog građanskog bloka.

Šemsudin Mehmedović, novi stari poslanik SDA, rekao je da ne bi bilo dobro da se SDA izbaci iz vlasti na nivou BiH, ali i ostalih nivoa.

"Ako mogu, neka zaobiđu. Ne bi bilo dobro da se izigra volja naroda i da se prave neke matematičke koalicije. Matematikom se može zaobići svaka stranka i SDA, i HDZ i SNSD. Ali, to naprosto ne bi bilo dobro jer bi bilo protiv interesa naroda", ističe Mehmedović za "Nezavisne".

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je juče nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da će partnerstvo ostvariti s onim strankama koje imaju legitimnu potporu naroda kojeg predstavljaju. Još jednom je ponovio da nema formiranja vlasti dok se ne izvrše izmjene Izbornog zakona BiH.

Sa druge strane, Staša Košarac, koji ostaje poslanik SNSD-a i u novom mandatu, smatra da bi bilo dobro da se formira vlast u kojoj neće biti blokada ni po vertikali ni po horizontali, a što smo, kako je istakao, imali u mandatu koji je na isteku.

Mišljenja je da bi do zastoja u formiranju vlasti moglo doći jedino zbog različitih pokušaja opstrukcija u Federaciji BiH jer u tom entitetu, kako kaže, postoje nagomilani problemi i određene devijacije koje šalju poruke i prave kombinatorike kako bi zaobišli SDA.

"Čekaćemo šta će ponuditi Federacija BiH. O svim daljim koracima kada je riječ o SNSD-u odluke će donijeti organi stranke", rekao je Košarac za "Nezavisne".

Dodaje da će nakon objavljivanja rezultata opštih izbora i preuzimanja mandata u Predsjedništvu BiH biti otvoreni pregovori.

"Očekujem da će u BiH biti dovoljno zrelosti i mudrosti da se vlast konstituiše, mada u BiH ima destruktivnih snaga koje bi aktuelni Savjet ministara zadržale što duže. Vjerujem da će se otvoriti proces dijaloga, a kada je riječ o SNSD-u, ova stranka ima tradicionalne partnere kada je riječ o strankama iz Republike Srpske, ali i u Federaciji. Ne bi se smio zaobići HDZ BiH, koji je pobjednik unutar hrvatskog naroda. Uvjeren sam da će biti stvoren patriotski blok koji će čuvati interese Republike Srpske i da će se Klub SNSD-a proširivati", zaključuje Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije