BiH

RS dobija još jednu političku partiju: Osnivačka skupština 22. decembra

RS dobija još jednu političku partiju: Osnivačka skupština 22. decembra
Foto: Jelena Đurđević | RS dobija još jednu političku partiju: Osnivačka skupština 22. decembra

BANJALUKA - Inicijativni odbor za osnivanje nove stranke koja nastaje iz DNS-a odlučio je da osnivačka skupština bude održana 22. decembra, međutim još nije poznato kako će se zvati ta stranka.

Spomenka Stevanović, predsjednik Inicijativnog odbora, rekla je da je od 48 pozvanih, sastanku prisustvovalo 45 ljudi, te da su se odazvali iz svake od devet izbornih jedinica. Takođe naglasila je da je za svaku izbornu jedinicu određen povjerenik koji će otpočeti rad na terenu.

"Problemi u DNS nagomilali su se u nazad dvije, tri godine. Mogli smo ili trpiti takvo stanje ili ići dalje kako mi mislimo da treba i praviti nešto novo. Odlučili smo da u politici tražimo svoj put. Suština je da u sadašnjem DNS ni sastav Predsjedništva a ni sastav gradskog odbora ne odražavaju stavove i mišljenje članstva na terenu", rekla je Stevanovićeva, dodajući da od šest sadašnjih članova Predsjedništva četiri nemaju ukupno dvije godine staža u DNS.

Ona je takođe najavila i da će još odbora širom RS i stupiti iz DNS-a i da je odlučeno da se ne pišu žalbe na odluke o isključenju.

Boran Bosančić, potpredsjednik Inicijativnog odbora, rekao je da postoji pet ili šest prijedloga o imenu nove stranke ali da još nije odlučeno kako će se na kraju zvati. Takođe naglasio je da u novoj partiji ima mjesta za sve članove DNS-a osim za pojedine članove Predsjedništva koji su kooptirani.

Inicijativni odbor nove stranke, između ostalih čine i Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, te poslanici Spomenko Stojanović i Milan Dakić, zatim Boran Bosančić, odbornik u banjalučkog gradskoj Skupštini i bivši sekretar Gradskog odbora DNS-a, a tu su i Slobodan Zec, aktuelni pomoćnik ministra pravde, Slobodan Nagradić, profesor banjalučkog Univerziteta, Slobodan Šaraba iz Trebinja, Damir Ćopić iz Banjaluke... Takođe, Čubrilović, Stojanović, Stevanovićeva i Dakić nedavno su u Narodnoj skupštini RS formirali Nezavisni demokratski klub.

Inače, novu stranku osnovali su bivši funkcioneri i članovi DNS-a, koji se nisu složili sa odlukom Predsjedništva DNS-a da sa mjesta zamjenika ove stranke bude smjenjen Čubrilović koji je kasnije, zbog nepoštovanja stranačkih odluka DNS-a i isključen iz ove stranke, a zajedno sa njim i Stojanović, Stevanovićeva, Dakić i Ćopić.

Obrazloženje Predsjedništva DNS-a bilo je to što nije ispoštovana odluka stranke da kandidat DNS-a za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske bude Duško Ivić, takođe novi-stari poslanike ove stranke koji za razliku od Čubrilovića nije dobio podršku skupštinske većine. Čubrilovića za predsjednika NS RS tada su predložili Stevanovićeva i ostali poslanici koji su kasnije formirali i Nezavisni demokratski klub u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ljudi okupljeni oko Čubrilovića smatraju da je DNS skrenuo sa svojih izvornih principa te da se Marko Pavić, lider te stranke okružio tajkunima koji su tek nedavno došli u DNS.

Bijeljinski DNS istupio iz stranke

Gradski odbor DNS-a Bijeljina jednoglasno je donio odluku o istupanju iz članstva u ovoj stranci, a ovu odluku su podržali i svi funkcioneri DNS-a u Bijeljini, saopšteno je iz ovog odbora.

Ovu odluka donesena je na sastanku u ponedjeljak naveče, gdje je podržana nova politička partija koja će biti osnovana uskoro, čiji će lider biti Nedeljko Čubrilović.

Milan Dakić, poslanik u Narodnoj Skupštini RS i doskorašnji predsjednik bijeljinskog DNS-a, rekao je da je će političko djelovanje izvan DNS-a nastaviti većina opštinskih odbora te stranke na području bijeljinske regije.

Slađan Jović, dosadašnji član Predsjedništva dobojskog DNS-a, rekao je da je Gradski odbor DNS-a Doboj danas napustila većina od 32 člana.

"Nastavićemo saradnju sa Čubrilovićem i ljudima koji su napustili DNS. Više od 80 odsto Gradskog odbora u Doboju danas je istupilo iz ove političke partije", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije