BiH

RS prva formirala vlast

RS prva formirala vlast
RS prva formirala vlast

BANJALUKA - Republika Srpska je pokazala stabilnost i puni kapacitet, jer je prva u BiH konstituisala vlast, izjavila je danas Željka Cvijanović, koju je parlament u noći sa srijede na četvrtak potvrdio za predsjednika Vlade, zajedno sa predloženim kabinetom.

Cvijanovićeva je danas zajedno sa svojim ministrima u hramu Hrista Spasitelja položila zakletvu i tom prilikom istakla da je stabilnost RS najvažniji prioritet.

"Najveći dio našeg programa upravo se odnosi na ekonomiju, odnosno poboljšanje uslova u privredi, likvidnost i rasterećenje privrede te čitav niz mjera i zakona koji će biti donošeni i mijenjani da bismo obezbijedili stabilnost privrede", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je mnogo toga već pripremljeno u okviru ekonomske politike za 2015. godinu i dodala da će realizacija programa rada Vlade početi od januara.

"Sve mjere koje su predviđene zapravo su i formulisane i definisane i usaglašene sa našim socijalnim partnerima", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je nešto kasnije održala radno-konsultativni sastanak sa ministrima iz aktuelnog saziva i novoimenovanim ministrima.

Kako je prenijela Srna, sastanak je organizovan uoči zvanične primopredaje dužnosti između dosadašnjih i novoimenovanih ministara, koja bi trebalo da bude održana naredne sedmice, a na sastanku je razgovarano o programskim načelima nove Vlade, te procesu izrade dokumenata ekonomske politike i budžeta za 2015. godinu.

Ministri su razmijenili informacije u vezi s realizovanim resornim programima, te aktivnostima i mjerama koje će biti sprovođene u novom mandatnom periodu.

Odmah nakon toga, održana je i sjednica Vlade na kojoj je data saglasnost na rang-listu od 98 privrednih društava koja su ostvarila pravo na novčana sredstva za poboljšanje efikasnosti poslovanja, u ukupnom iznosu od 1,5 milina maraka.

Na sjednici je prihvaćena Informacija o provođenju javnog konkursa za dodjelu novčanih sredstava za poboljšanje efikasnosti poslovanja privrednih društava.

"Na javni konkurs prijavilo se 148 privrednih društava. Uslove javnog konkursa ispunilo je 98 privrednih društava za koje je predložena podjela novčanih sredstava, dok 50 društava nije ispunilo uslove konkursa", navedeno je u saopštenju izdatom nakon sjednice.

Vlada je dala saglasnost i Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva na plan utroška sredstava na poziciji tekući grant za restrukturiranje i poboljšanje efikasnosti rada privrednih društava, od 1. januara do 31. decembra ove godine u iznosu od milion i po maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije