BiH

RS se osjeća ugroženo zbog elektronskog potpisa

RS se osjeća ugroženo zbog elektronskog potpisa
Foto: N.N. | RS se osjeća ugroženo zbog elektronskog potpisa

BANJALUKA - Iako u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH tvrde da su poslije skoro 12 godina stvoreni svi preduslovi za implementaciju Zakona o elektronskom potpisu, od njegove primjene, barem što se tiče Republike Srpske, neće biti ništa i veliko je pitanje kada će elektronski potpis zaživjeti u praksi.

"Zakon je neprimjenjiv i ne znam na koji način misle da ga sprovedu u Republici Srpskoj. Problem je u tome što sve vrijeme Ministarstvo transporta i komunikacija BiH želi da preuzme nadležnosti koje im ne pripadaju. Nemamo ništa protiv da oni elektronski potpis na način kako su zamislili koriste samo za institucije BiH, a ne, kako pokušavaju, na teritoriji cijele BiH", rekao je Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske.

Naime, u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja, rekli su da su stvoreni svi preduslovi za primjenu Zakona o elektronskom potpisu te da je formirana i Kancelarija za nadzor i akreditaciju ovjerilaca, pred koju su stigla dva zahtjeva za upis u evidenciju ovjerilaca i to od Uprave za indirektno oporezivanje i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

"Trenutno su u postupku izdavanja rješenja o upisu u evidenciju ovjerilaca. Vrijeme okončanja ovih postupaka zavisi od dostavljanja dopune potrebne dokumentacije od strane ovih institucija u cilju ispunjenja svih uslova za upis u evidenciju ovjerilaca", rekli su u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Problem je u tome što ako i Kancelarija za nadzor i akreditaciju ovjerilaca, recimo, IDDEEA upišu u evidenciju ovjerilaca za Republiku Srpsku, to ništa ne znači, jer RS ima svoj zakon, a uskoro će imati i svoju evidenciju, tako da IDDEEA i kada nekome "izda" elektronski potpis, njega (taj potpis) neće moći koristi nijedna institucija u Republici Srpskoj.

"Već godinama upozoravamo na to i stalno pozivamo na razgovore o tom pitanju. Sada se radi novi zakon, ali mi nismo uopšte uključeni u to i onda se čude kad nastanu problemi. Ove godine počinje s radom Nacionalni centar za upravljanje digitalnim identitetom pri Agenciji za informaciono društvo RS i od 1. januara 2019. imaćemo kvalifikovano i sertifikovano tijelo na nivou RS za sva pravna i fizička lica", rekao je Rajčević.

Što se tiče novog zakona u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, kažu da je radna grupa izradila Nacrt zakona o elektronskoj identifikaciji i da će se kada bude usvojen van snage staviti Zakon o elektronskom potpisu.

"Zakonom će se urediti korištenje elektronske identifikacije u upravnim, sudskim i drugim postupcima, poslovnim i drugim radnjama, priznavanje stredstava elektronske identifikacije fizičkih i pravnih lica, utvrđuju pravila za usluge povjerenja, posebno za elektronske transakcije, te prava, obaveze i odgovornosti fizičkih i pravnih lica, koja pružaju usluge izrade, verifikacije i validacije elektronskog potpisa, vremenskog žiga, elektronskog pečata", kažu u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije