BiH

RUGIP ne mora da plati višemilionsku odštetu

RUGIP ne mora da plati višemilionsku odštetu
Foto: Ilustracija | RUGIP ne mora da plati višemilionsku odštetu

Sudski spor težak nekoliko miliona maraka između dvije privatne geodetske firme i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove okončan je u korist RUGIP-a.

Odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske potvrđena je presuda drugostepenog suda u korist Srpske i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Time je odbijen tužbeni zahtjev tužilaca "Geoinženjering" iz Banjaluke i "Gis soft" iz Brčkog za isplatu više od 7,5 miliona maraka navodnog duga za usluge geodetsko-tehničkih radova sa kamatama.

"Geodetska uprava je zaključila ugovor sa 'Geoinženjeringom' i 'Gis softom', ja mislim da se zove drugi izvođač radova, u skladu sa javnim nabavkama, ugovor za određene geodetske radove čija je vrijednost bila negdje 2.180.000. toliko je Vlada RS, tadašnji plan poslova premjera i osnivanja katastra nepokretnosti utvrdila tu sumu koja se može za tu stavku izdvojiti sa računa posebne namjene", istakla je Bosiljka Predragović, v.d. direktora RUGIP RS.

U RUGIP-u objašnjavaju da, iako je ugovorom predviđeno da se radovi obavljaju samo do dogovorenog iznosa, i da su obavijestili izvođače radova da je ta suma dostignuta, geodetske firme su nastavile sa radovima na terenu. Tadašnji direktor RUGIP-a, kako tvrde, osnovao je komisiju koja je primala radove, iako nije bilo zakonskog osnova. Novu upravu dočekale su tužbe kojima je traženo da se isplate naknadni radovi od 3.900.000 maraka plus kamata u istom iznosu.

"Tužbeni zahtjev Okružni privredni sud odbio je kao neosnovan, iz razloga što naknadani radovi, po Zakonu o javnim nabavkama tadašnjim važećim, nisu se mogli dozvoliti bez zaključenja posebnog aneksa ugovora u skladu sa zakonom. Kako on nikad nije sačinjen, tako nije postojao zakonski osnov za isplatu tog novca. Vrhovni sud potvrdio je presudu Okružnog suda čime je odbačena tužba kao neosnovana i ti radovi nisu mogli biti isplaćeni", istakla je Bosiljka Predragović.

RUGIP je u ovom sporu zastupalo Pravobranilaštvo RS. Iz ove institucije poručuju da će, zajedno sa subjektima koje zastupaju, nastaviti da štite interese Republike Srpske.

(ATV)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije