BiH

Radanović: Potrebna jedinstvena srpska lista za FBiH

Radanović: Potrebna jedinstvena srpska lista za FBiH
Foto: N.N. | Radanović: Potrebna jedinstvena srpska lista za FBiH

BIJELJINA - Odbor za očuvanje i zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH (FBiH) smatra da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je utvrđeno da je Zakon o zemljišnim knjigama FBiH u skladu sa Ustavom BiH - politička, donesena da bi Srbi bili potpuno izbrisani iz zemljišnih knjiga tog entiteta, te najavljuje odlučnu političku bitku za očuvanje srpske imovine.

Predsjednik ovog odbora Ðorde Radanović izjavio je da je Kancelarija za pravnu pomoć Srbima u Republici Srpskoj već evidentirala 15-ak Srba koji su izbrisani iz zemljišno-knjižne evidencije od Ilijaša, Čapljine, Mostara, Tuzle i drugih gradova i da će sve primjere prezentovati javnosti.

On je najavio da će, nakon što je putem ove kancelarije riješen problem pravne pomoći Srbima, predstavnici ovog odbora preći u sferu političke borbe za srpski narod u FBiH.

Prema njegovim riječima, na sjednici Odbora donesena je jednoglasna odluka da se od svih politickih partija u Republici Srpskoj traži formiranje jedinstvene srpske liste u FBiH.

"Potrebno je da svi Srbi imaju jednu listu, odnosno da sve stranke formiraju jednu listu i da se tako izađe na izbore kako bi se motivisali svi Srbe porijeklom iz FBiH, a koji ne žive na teritoriji BiH, da glasaju putem pošte ili da dođu i lično glasaju i da se na taj način izaberu legitimni predstavnici srpskog naroda na svim nivoima federalne vlasti", istakao je Radanović.

On smatra da bi na ovaj način mogli biti izabrani predstavnici srpskog naroda u institucijama kantona, Parlamentu FBiH, pa čak da postoji mogucnost i da se izabere Srbin iz FBiH kao član Parlamentarne skupštine BiH, koji se bira sa teritorije FBiH, te da se na taj način participira u vlasti i utiče na zakonska rješenja.

"Svjesni smo činjenice da su ovo ključni izbori za Srbe u FBiH, kojih je 2,5 odsto, ali imamo podatke da je na biračkim spiskovima mnogo veći broj Srba od tog broja i svako ko je bio na popisu 1991. godine u FBiH može glasati putem pošte", napomenuo je Radanović.

Ustavni sud BiH, odlučujući o zahtjevu 29 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH, utvrdio je da su sporne odredbe Zakona o zemljišnim knjigama FBiH u skladu sa odrebama Ustava BiH i Evropske konvencije u vezi s pravom na pravicno sudenje i pravom na imovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije