BiH

Radeta: Politička odluka CIK-a, neophodan novi zakon

Radeta: Politička odluka CIK-a, neophodan novi zakon
Foto: Screenshot | Radeta: Politička odluka CIK-a, neophodan novi zakon

BANJALUKA - Centralna izborna komisija BiH (CIK) donosi političke odluke kao što je o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici i zato je neophodno da bude usvojen novi izborni zakon u BiH, smatra član Republičke izborne komisije Aleksandar Radeta.

"Odluka o izborima u Doboju i Srebrenici je potpuno očekivana, jer su odluke CIK-a političke, kao i izbor određenog broja članova ove komisije, ali i način raspisivanja i odgađanja izbora, te nezakonito donošenje odluka koje su se odnosile na žalbe i apelacije", naveo je Radeta.

On je napomenuo da nije isključeno da posljednja odluka CIK-a bude uvod u slične stvari na opštima izborima 2022. godine.

"Ako ne bude izmijenjen Izborni zakon BiH i onemogućene manipulacije ne očekujem ništa dobro", rekao je Radeta za Alternativnu televiziju.

On je istakao da je za njega posebno nepojmljivo poništavanje izbora u Srebrenici, jer su navodi CIK-a BiH o nepravilnostima mogli biti pronađeni u svakoj lokalnoj zajednici.

"Od početka je bilo očigledno u kom smjeru ide situacija u Doboju i Srebrenici. Protesti posmatrača u izbornom danu su bili organizovani što dovoljno govori o svemu", dodao je Radeta.

Radeta smatra da je bilo elemenata za poništenje izbora na određenim mjestima, ali nikako u obimu koji je prikazao CIK BiH, kao i da u zakonu nema utemeljenja za tu odluku.

"Zato moramo sačiniti novi izborni zakon kojim će biti omogućeno da ljudi glasaju onako kako žele, a ne da se manipulacijama vrši određen pritisak. Kada je riječ o Srebrenici jasno je da je i u prethodnom periodu izbor načelnika i odbornika bio manipulsan glasovima iz inostranstva gdje se glasalo po nekim klubovima na način da su skupljane lične karte", kaže Radeta.

Prema njegovim riječima, sve ovo je počelo oduzimanjem nadležnosti Republičke izborne komisije, odnosno kada je lokalne i opšte izbore visoki predstavnik oduzeo od enititeta i dao CIK-u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije