BiH

Radioaktivni otpad uništiće i ekonomiju i životnu sredinu

Radioaktivni otpad uništiće i ekonomiju i životnu sredinu
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Radioaktivni otpad uništiće I ekonomiju i životnu sredinu

BANJALUKA - Prvi naučnoistraživački rad o problemu potencijalnog odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori prezentovan je danas u Banjaluci, a kako je istaknuto tom prilikom, posljedice koje bi prouzrokovalo ovakvo odlagalište bile bi višestruke i uticale bi na sve.

Naime, u okviru rada "Skladište radioaktivnog otpada u graničnom području između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine - perspektiva ljudske bezbjednosti" urađeno je istraživanje u Novom Gradu, kako bi se prenijelo viđenje lokalnog stanovništva i implikacije planiranog projekta na ljudsku bezbjednost.

Kako je istakao Velibor Lalić, profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci i autor ovog rada, oni su se bazirali na to koje bi to bile posljedice na lokalnu zajednicu, odnosno po stanovništvo.

"Ovaj slučaj je bezbjednosna prijetnja. Posljedice koje bi ostavilo eventualno odlagalište nuklearnog otpada su višestruke, a prvenstveno se odnose na ekonomske aspekte života ljudi u lokalnoj zajednici, zatim na životnu sredinu, ali i na bezbjednost zajednice, a, naravno, tu je i bezbjednost hrane, odnosno sve ono što može da ugrozi dobrobit čovjeka u lokalnoj zajednici", pojasnio je Lalić.

Ističe da je ovo problem koje se tiče svih etničkih zajednica u BiH, s obzirom na to da u slivu rijeke Une živi više od 360.000 ljudi, i to predstavnika svih etničkih grupa.

Svjetlana Radusin, stručna savjetnica za zaštitu životne sredine u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kazala je da su ovo polazne osnove za dalja istraživanja u ovoj oblasti.

"Mi se nadamo da ćemo u narednom periodu imati i druge konkretne pokazatelje koje ćemo iskoristiti kada za to dođe momenat. Nakon donošenja rezolucije dostavili smo i zahtjev Republike Hrvatske o njihovim trenutnim i daljim aktivnostima i zatražili da nam se dostavi zvaničan stav u vezi sa izjavom gospodina Andreja Plenkovića o prolongiranju upotrebe ovog odlagališta do 2028. godine, te sada očekujemo odgovor", rekla je Radusinova.

Iskazala je nadu da će u narednom periodu biti još više istražnih radova i da će sve to biti argumenti koje će moći iskoristiti u postupku procjene uticaja na životnu sredinu i osporavanje studije uticaja na životnu sredinu i pogodnosti ove lokacije za namjenu kakvu joj je Hrvatska odredila.

"Taj prostor koji je pogođen, ukoliko dođe do izgradnje takvog odlagališta, jeste prostor koji je obezvrijeđen. I sad je već, a kako će tek biti u narednom periodu", istakla je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije