BiH

Radmanović: Političke razlike neće biti brzo prevaziđene

Radmanović: Političke razlike neće biti brzo prevaziđene
Foto: N.N. | Radmanović: Političke razlike neće biti brzo prevaziđene

BANJALUKA - Član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je u intervjuu Srni da je politička situacija u BiH kompleksna, jer su ogromne razlike među političkim elitama tri konstitutivna naroda koje neće biti brzo prevaziđene.

Radmanović je ocijenio da, bez obzira na kompleksnu političku situaciju, postoji određeno poboljšanje nakon formiranja novog saziva Savjeta ministara.

"U BiH nikada nije bilo jednostavno, ali je dobro što je formiran novi saziv Savjeta ministara nakon više od godinu dana. To je dobra osnova za dalje kretanje bez obzira što još nije sve profunkcionisalo u potpunosti", rekao je Radmanović.

On je istakao da se u BiH mora više razgovarati i rješavati pitanja važna za građane.

"Važno je što je Predstavnički dom parlamenta BiH, nakon formiranja Savjeta ministara, intenzivirao rad. Procjena je da materijale, koji nisu razmatrani u prethodnoj godini, možemo završiti u narednih mjesec i po", dodao je Radmanović u intervjuu Srni.

Prema njegovim riječima, za funkcionisanje je bitno i što su formirane zajedničke komisije oba doma parlamenta BiH.

"Ostaje pitanje koliko ćemo uspjeti da usaglasimo rad dva doma parlamenta BiH kako bi mogli nesmetano funkcionisati. Očekujem da parlament BiH kvalitetno radi do kraja ovog mandata, ali sve zavisi i od funksinisanja Savjeta ministara i odnosa političkih snaga u BiH", kaže Radmanović, koji je potpredsjednik SNSD-a.

Prema njegovom mišljenju, stalni problemi u BiH jesu i imenovanja na određene pozicije, među kojima su i imenovanja za direktore Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) i Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

"Raspodjela funkcija u BiH je stalni problem. Sve je pitanje dogovora, iako se u javnosti stvori drama kada neko ne bude imenovan. Slijede nam dogovori i sigurno je da moramo ozbiljnije pristupiti svemu. SNSD i naši koalicioni partneri su novi u vlasti na nivou BiH i naravno da ovdje trebaju određene promjene", naglasio je Radmanović.

On je napomenuo da nije riječ samo o imenovanju direktora SIPa i OBA, nego i o podjeli svih funkcija.

"Mislim na činjenicu da još nije imenovan ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, a predložen je Mlađan Božović. NJegovo imenovanje su osporili poslanici SDA, iako nema razloga jer je prošao sve potrebne procedure. Vidjećemo narednih dana šta će se dešavati", rekao je Radmanović u intervjuu Srni i podsjetio da nije imenovan ni zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, Radmanović smatra da je teško postići dogovor, te da ovo pitanje trenutno nije toliko važno.

"Ovo pitanje trenutno nije toliko važno, bez obzira što svi koji se bave politikom na nivou BiH stalno govore da ga treba riješiti. Činjenica je da nismo postigli dogovor o pitanju 'Sejdić-Finci', što je važno za navedeni zakon, zatim nije riješeno pitanje Mostara što se direktno odnosi na Federaciju BiH (FBiH), a ne Republiku Srpsku", pojasnio je Radmanović.

On smatra da se odmah nakon izbora mora pristupiti promjenama Izbornog zakona ukoliko se želi uvesti elektronsko glasanje.

"Sada već kasnimo, jer zakon ne bi mogli promijeniti do narednih izbora. Sve je još na stolu i čeka se dogovor ključnih faktora u FBiH - SDA i HDZ BiH", rekao je Radmanović.

Govoreći o Programu reformi BiH, Radmanović je ponovio da nema članstva u NATO savezu bez dogovora naroda u BiH i da BiH nije ni blizu članstva.

"Sigurno je da nema članstva, ali, nažalost, kada je riječ o NATO savezu niko ne želi da uvažava argumente. Program reformi se odnosi na određena usaglašavanja u Oružanim snagama BiH, ali i sa Srbijom. Tvrdim da BiH nije ni u Akcionom planu za članstvo (MAP), jer je prije 10 godina uslovno primljena i pitanje je da li sada ovo važi", naglasio je Radmanović.

Komentarišući saradnju najviših zakonodavnih institucija u BiH, Radmanović je ocijenio da ona mora biti bolja.

"Ne može se govoriti da saradnje nema, ali je sigurno da mora biti bolja. Važno je što parlament BiH sarađuje sa mnogim zakonodavnim institucijama koje su na višem nivou od nas", zaključio je Radmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije