BiH

Radmanović: Poslovnik ne predviđa onlajn sjednicu

Radmanović: Poslovnik ne predviđa onlajn sjednicu
Foto: Arhiva | Radmanović: Poslovnik ne predviđa onlajn sjednicu

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je Srni da Poslovnikom ovog doma nije predviđeno održavanje onlajn sjednica bilo kojeg tijela parlamenta.

"Nije moguće održati sjednicu Kolegijuma Predstavničkog doma telefonom ili na bilo koji način telekomunikacijama. Poslovnik je potpuno jasan i tri člana Kolegijuma moraju održati sjednicu. Parlament u skladu sa Ustavom i Poslovnikom mora raditi i u ovako kriznoj situaciji", precizirao je Radmanović.

On je dodao da to nije smetnja da članovi Kolegijuma imaju konsultacije.

"Razgovaramo stalno i tako smo se dogovorili da ćemo raditi. To smo se u četvrtak dogovorili u bilateralnim razgovorima telefonom razmjenjujući mišljenja o najvažnijim stvarima koje se dešavaju, a trenutno je najvažnija epidemija virusa korona sa kojom smo suočeni u BiH", rekao je Radmanović.

On je istakao da je vrlo rizično održati sjednicu parlamenta sada bez obzira na neke izjave poslanika koji objašnjavaju da to treba uraditi i da postoje velike sale za tako nešto.

Komentarišući inicijativu predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denisa Zvizdića da se odgodi plaćanje PDV-a sa 10. u mjesecu na kraj mjeseca, Radmanović je naveo to pitanje prvo treba da prođe kroz rešeto raznih organa kao što su Uprava za indirektno oporezivanje, Savjet ministara i da se od njih dobiju mišljenja, pa da se tek onda o tome izjašnjava parlament, ako je potrebno.

"Ovako dolazimo u situaciju da u kriznoj situaciji kada je u pitanju zdravlje stanovništva u BiH pojedinci predlažu zakonske propise za koje hoće na brzinu i po hitnom postupku da prođu", rekao je Radmanović i dodao da to nije dobar način rada.

Osvrćući se na Nacrt budžeta za ovu godinu koji je upućen na razmatranje i predlaganje Predsjedništvu BiH, a za koji neki zvaničnici tvrde da ga treba što prije usvojiti, Radmanović je rekao da bi budžet BiH, da sve u ovoj zemlji funkcioniše kako treba, morao biti usvojen prije nekoliko mjeseci, ali da to nije urađeno.

"Sada se nalazimo u potpuno novoj, posebnoj situaciji i ne samo mi nego svi u svijetu zbog pandemije, u kojoj nije moguće primjenjivati budžet koji se pripremao mirnodopski", istakao je Radmanović.

On je podsjetio da je Nacrt budžeta koji je upućen Predsjedništvu BiH pripremilo Ministarstvo finansija i trezora i usvojio Savjet ministara većinom glasova, što nije dobro jer je sačinjen kao da nema ove situacije sa virusom korona.

"Potpuno je jasno da je ovakva situacija natjerala sve u svijetu da na drugi način pristupaju budžetskoj politici, pa bi i kod nas to trebalo da se desi", poručio je Radmanović.

On je naveo da bi rasprava o budžetu trebala da se vodi u Predsjedništvu BiH i da, prije nego što se uputi kao prijedlog parlamentu, treba dobro pregledati Nacrt koji im je stigao i prilagodi ga, ako je moguće, novonastaloj situaciji.

"Postoji i solucija da Predsjedništvo BiH koje nije stručni organ zatraži pomoć Savjeta ministara, odnosno resornog ministarstva, da se budžet na drugi način predloži vodeći računa o novonastaloj situaciji", rekao je Radmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije