BiH

Radojičić se nada da BiH neće biti suspendovana iz Savjeta Evrope

Radojičić se nada da BiH neće biti suspendovana iz Savjeta Evrope
Radojičić se nada da BiH neće biti suspendovana iz Savjeta Evrope

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izrazio je nadu da, iako nije provedena odluka "Sejdić-Finci", Savjet Evrope neće ići ka "najlošijoj" odluci za BiH koja bi značila njenu eventualnu suspenziju iz te evropske organizacije.

"Komitet ministara Savjeta Evrope, koji je tijelo za praćenje provođenja odluka Suda za ljudska prava u Strazburu, razmatraće ponovo stanje sa provođenjem odluke `Sejdić, Finci`. Ne može se očekivati ništa naročito dobro", rekao je Radojičić danas novinarima u Banjaluci.

On očekuje da će BiH dobiti najozbiljnije upozorenje zbog neprovođenja te odluke.

Treba vidjeti, istakao je Radojičić, kojim će tonom biti definisan stav Savjeta Evrope prema eventualnom provođenju izbora u BiH 2014. godine ukoliko ta odluka ne bi bila provedena, odnosno šta bi bilo ako BiH prema postojećem Ustavu i pravilima provede izbore, jer je više puta rečeno da bi u tom slučaju bili provedeni mimo odluke Suda za ljudska prava i suprotno Konvenciji o ljudskim pravima i slobodama.

Radojičić je rekao da se nisu čule poruke da takvi izbori ne bi bili priznati, navodeći da bi validnost i priznanje tako provedenih izbora bili upitni, ali ne i nepriznati.

On je naglasio da se u BiH u ovom momentu nije ništa novo dogodilo kada je riječ o provođenju odluke "Sejdić-Finci" i da na toj aktivnosti trenutno nema nikakvih novih inicijativa.

Radojičić je rekao da se može se primijetiti da se evropska diplomatija na neki način "povukla u drugi plan" nakon probijanja svih rokova, te da je prepustila domaćoj političkoj sceni da iznađe rješenje po tom pitanju.

Komitet ministara Savjeta Evrope razmatraće tokom dvodnevne sjednice, koja počinje sutra, izvršenje odluka Evropskog suda za ljudska prava, uključujući onu u predmetu "Sejdić - Finci".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije