BiH

Radončić u Zagrebu: BiH neće postati parking za migrante

Radončić u Zagrebu: BiH neće postati parking za migrante
Foto: N.N. | Radončić u Zagrebu: BiH neće postati parking za migrante

ZAGREB - Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić poručio je danas u Zagrebu da će učiniti sve da BiH ne postane parking za migrante, napominjući da ekonomske migracije nisu humanitarno pitanje.

Radončić je rekao da je BiH važno da hrvatska granica bude, kako je kazao, apsolutno neprobojna za ilegalne migrante iz bezbjednosnih i drugih razloga.

"Namjerno smo izabrali Hrvatsku za prvi bilateralni susret da bismo mogli da pokažemo da nam je odnos s njom strateški bitan, jer nas dijeli više od 1.000 kilometara duga granica", rekao je Radončić, prenijela je Hina.

On je naveo da mora da postoji solidarnost oko tog pitanja svih u BiH i regionu.

"Ukoliko se EU i mi ne dogovorimo, bićemo u problemu. Sve ću učiniti da BiH ne bude parking za migrante", istakao je Radončić poslije razgovora sa hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem.

Radončić je kao problem iznio da jedan granični policajac u BiH čuva 25 kilometara granice i da u posljednje tri godine granična policija nije zaposlila nijednog novog mladog čovjeka.

On je to nazvao "alarmantnim stanjem", ističući da je BiH hitno potrebno 400 policajaca.

Božinović je rekao da su danas gotovo svi bezbjednosni izazovi transnacionalni i da je prekogranična saradnja nužnost.

Naveo je da je Hrvatska uhapsila 1.000 krijumčara prošle godine i dodao da je riječ o "jednom od najbrže rastućih oblika organizovanog kriminala na ovim prostorima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije