BiH

Rajčević: Halilovićev stav poguban za sistem visokog obrazovanja

Rajčević: Halilovićev stav poguban za sistem visokog obrazovanja
Foto: N.N. | Rajčević: Halilovićev stav poguban za sistem visokog obrazovanja
Srna

BANJALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević ocijenio je da stav direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH Envera Halilovića o akreditovanju visokoškolskih ustanova neće donijeti ništa dobro sistemu visokog obrazovanja ne samo u Srpskoj, nego u čitavoj BiH.

Rajčević je podsjetio da Halilović insistira na donošenju normi koje su za Srpsku sporne, jer sadrže neskrivenu namjeru da akreditaciju visokoškolskih ustanova u Srpskoj vrši Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH, čime bi bila derogirana nadležnost Agencije iz Srpske.

"Imamo ustavne okvire i nećemo odustati od naših prava kao državotvornog entiteta BiH. To je crvena linija ispod koje nećemo preći", poručio je Rajčević.

On je naveo da sa Halilovićem nije stupio u kontakt, te istakao da ne zna ima li više i svrhe kontaktirati sa njim.

"Mi smo u više navrata pokušali da postignemo kompromis oko ovog pitanja, ali nije bilo odziva sa druge strane. Mi iz Republike Srpske dali smo sve od sebe da postignemo kompromis, kako sistem visokom obrazovanja ne bi trpio bilo kakve štete i posljedice, a sada je sve na Savjetu ministara", istakao je Rajčević.

On je dodao da nada da će Savjet ministara i delegacije EU u BiH imati sluha da bi ovaj problem bio prevaziđen.

Rajčević je juče upozorio da cijelokupan sistem visokog obrazovanja u BiH može ostati paralizovan ako ne bude ispoštovan rok Delegacije EU u BiH da do 31. marta bude izvršeno reakreditovanje visokoškolskih ustanova kako bi bile upisane u državni registar /koji vodi Agencija na nivou BiH/.

On je pojasnio da proces reakreditacije javnih visokoškolskih ustanova u Srpskoj nije ni započet zbog odbijanja Halilovića da razgovara.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Sale

U dejtonskom ustavu nema ni pomena nikakve "Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH" pa prema tome sa takvom "agencijom" ne treba imati nikakva posla. "Imamo ustavne okvire i nećemo odustati od naših prava kao državotvornog entiteta BiH. To je crvena linija ispod koje nećemo preći", kako kaže i sam Rajčević. Dakle ignorisati takve nadri-institucije bez osnova u ustavu dejtonske unije dve države FBiH i RS (na teritoriji bivše Brozove veštačke komunističke genocidne tvorevine S.R. BiH). I zahtevati njihovo hitno ukidanje. Ako neko zbog toga ne priznaje diplome iz RS u FBiH, koga je za to briga. Obrazovani mladi kadrovi iz naše države RS verovatno ionako nikada neće raditi u susednoj državi FBiH, pa je broj slučajeva koje bi odluke ove lažne "agencije" nešto tangirao minimalan. A sa trećim zemljama tražiti bilateralna rešenja.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije