BiH

Rajčević: Informaciona bezbjednost - jedan od prioriteta Srpske

Rajčević: Informaciona bezbjednost - jedan od prioriteta Srpske
Foto: N.N. | Rajčević: Informaciona bezbjednost - jedan od prioriteta Srpske

BANJALUKA - Razvoj informacione bezbjednosti predstavlja jedan od prioriteta Republike Srpske, rekao je direktor Agencije za informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević.

"Srpska je u regionu prepoznata kao potencijal za brzu digitalizaciju i modernizaciju društva i kao zemlja koja nastoji da stručnjacima iz ove oblasti stvori ambijent za unapređivanje bezbjednosti i sprečavanje visokotehnološkog kriminaliteta", rekao je Rajčević, koji je u Bukureštu učestvovao na dvodnevnoj Regionalnoj radionici iz oblasti krivičnog prava i visokotehnološkog kriminaliteta.

Riječ je o radionici koju organizuje Kancelarija Savjeta Evrope u okviru projekta "Aj-prosids" /iProceeds/, a čiji su fokus krivičnopravne procedure u postupcima visokotehnološkog kriminaliteta u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj, saopšteno je iz Agencije.

Rajčević je pojasnio da je ovakva radionica sa regionalnim predstavnicima dobra prilika za razmjenjivanje iskustava u oblasti borbe protiv visokotehnološkog kriminaliteta i kibernetičkih bezbjednosnih incidenata.

"Govorio sam o institucionalnim kapacitetima Srpske, te načinima na koje Odjeljenje za informacionu bezbjednost /OIB-CERT Republike Srpske/ pri Agenciji prikuplja i obrađuje podatke o bezbjednosnim incidentima u domaćem sajber-prostoru", naveo je Rajčević.

Na radionici je bilo riječi i o postojećim sistemima izvještavanja i evidentiranja slučajeva visokotehnološkog kriminala, kao i najboljim međunarodnim praksama.

Analizirana je statistika, pouzdanost podataka i metoda analize, te kako oni utiču na propise krivičnog prava. Bilo je riječi i o savjetima za sprovođenje mjera unapređenja sistema prikupljanja podataka.

Učesnici ove radionice bili su iz oblasti pravosuđa, policije i informacionih tehnologija iz BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije