BiH

Rasprava o Pribeovom izvještaju 20. novembra

Rasprava o Pribeovom izvještaju 20. novembra
Foto: N.N. | Rasprava o Pribeovom izvještaju 20. novembra

SARAJEVO - Konferencija i javna rasprava "Pravo na pravdu", posvećena vladavini prava u BiH, u sklopu priprema za objavljivanje izvještaja o stanju u ovoj oblasti njemačkog nezavisnog pravnog eksperta Rajnharda Pribea, kojeg je angažovala Evropska komisija, biće održana 20. novembra u Sarajevu, saznaju "Nezavisne".

Kako nam je rečeno, ova jednodnevna javna rasprava biće održana u Parlamentarnoj skupštini BiH, a na njoj će domaći i evropski pravni eksperti Pribeovom timu iznijeti viđenja o stanju u ovoj oblasti uoči konačnog objavljivanja izvještaja početkom decembra. Konferenciji će prisustvovati i predstavnici Direktorata za proširenje Evropske komisije, uz druge diplomatske predstavnike i predstavnike policijske i pravosudne zajednice u BiH.

Kako nam je rečeno, biće održane dvije sesije, a u sklopu prve biće govora o mjerama koje bi trebalo sprovesti kako bi pravosuđe bilo na službi svim građanima, te o ulozi vlada i parlamenata u učvršćivanju vladavine prava i kontroli njenog sprovođenja. Na drugoj sesiji bi trebalo da bude govora o ulozi javnosti u kreiranju politika i rješenja koja bi trebalo da učvrste vladavnu prava na svim nivoima u BiH.

Podsjećamo, Pribe je angažovan nakon neriješenih slučajeva ubistva Davida Dragičevića iz Banjaluke i Dženana Memića iz Sarajeva. Njegov izvještaj trebalo bi da sadrži konkretne policijsko-pravosudne preporuke i nedostatke koje bi trebalo ukloniti iz bh. sistema, te na koji način ojačati povjerenje građana u vladavinu prava.

Ifet Feraget, advokat porodica Dragičević i Memić, nedavno je tim povodom "Nezavisnim" rekao da je jasno da su slučajevi "Memić" i "Dragičević" kompromitovali bh. Pravosuđe, ali i Visoki sudski i tužilački savjet koji bi, kako kaže, trebalo da djeluje kao regulatorno tijelo.

"Ono što mene još konsternira i frapira jeste nevjerovatna činjenica da ama baš nikakve reakcije nema iako je toliko vremena prošlo", rekao je Feraget.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije