BiH

Rasprava o zdravstvu u Narodnoj skupštini RS bez političkih penala

Rasprava o zdravstvu u Narodnoj skupštini RS bez političkih penala
Foto: Vladimir Stojaković | Rasprava o zdravstvu bez političkih penala

BANJALUKA - Narodna skupština RS počela je danas interpelaciju o stanju u zdravstvenom i penzionom sistemu RS, a iako se očekivala burna rasprava, poslanici su se uglavnom držali dnevnog reda i raspravu sveli na konstruktivnu razmjenu mišljenja.

Temperatura se donekle podigla kada je Sonja Karadžić-Jovičević, poslanica SDS-a i potpredsjednica Skupštine, pokazala fotografiju jedne od ordinacija u Poliklinici Bolnice u Istočnom Sarajevu u kojoj radi, a sa čijeg stropa je otpao dio ploče na radni sto.

"Ukoliko se ovako radi i gradi, ukoliko je ovo tačno, onda sva ta otvaranja, sva ulaganja i obećanja, svi ti milioni koji idu u navodno bolji zdravstveni sistem i bolje uslove rada, naći ćemo načina da se to uloži na bolji način u zdravstveni sistem koji će podržati sve nas ako jednom budemo pacijenti", rekla je ona.

Miroslav Brčkalo, presjednik kluba PDP-a, je u ime opozicije, koja je uložila interpelaciju, predložio zaključke u kojima ističe da Vlada RS nije ispunila ciljeve iz ekspozea pred izglasavanje Vlade.

"NS RS zahtijeva da se utvrdi odgovornost za neodrživo finansijsko stanje u zdravstvenom i penzijskom sistemu RS, te da se razriješe dužnosti svi koji su za to odgovorni", navedeno je u jednom od zaključaka.

Između ostalog, traži se da se izvrši revizija poslovanja institucija u okviru ta dva sistema, a od Vlade da u roku od 30 dana pripremi prijedlog mjera za prevazilaženje negativnih efekata. Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, je priznao da postoje problemi u zdravstvu, ali da opozicija prikazuje pogrešne podatke, te da raspravu koriste za politički marketing.

"Sigurno da ima teškoća u finansiranju, ali Fond zdravstva je smanjio obaveze za oko 20 miliona maraka u odnosu na ono što je navela opozicija u svojoj interpelaciji. Deset godina govore kako zdravstvo u RS ne funkcioniše i da neće moći da se liječe ljudi, a do toga nije došlo", rekao je on.

Opozicioni poslanici su isticali da zdravstveni sistem duguje pola milijarde maraka po osnovu neplaćenih doprinosa, poreza i zaduženja, a da je u 2017. godini iznos nenaplaćenih doprinosa povećan za deset puta u odnosu na 2012.

Dodaju i da su neuplaćeni doprinosi za penzijsko-invalidski sistem osiguranja 450 miliona maraka, od čega vladine i javne institucije duguju 250 miliona.

Bogdanić je, sa druge strane, ukazao na brojna poboljšanja, uključujući i izgradnju velikog broja objekata i modernizaciju zdravstvene infrastrukture.

"Fond zdravstvenog osiguranja je ostvario veoma mali deficit za prošlu godinu, smanjio obaveze za oko 120 miliona maraka, a potraživanja su neznatno povećana. Kod zdravstvenih ustanova jeste najveći problem uplata poreza i doprinosa, ali omogućeno je liječenje svim radnicima za koje nisu plaćeni doprinosi", rekao je on. Odgovarajući nekolicini novinara u Skupštini na tvrdnje da se u bolnici u Istočnom Sarajevu srušio strop, Bogdanić nije isključio mogućnost "sabotaže" od strane opozicije.

Radovan Višković, šef Kluba SNSD-a, pohvalio je poslanike i vlasti i opozicije za konstruktivnu raspravu, a poslanike koji rade u zdravstvenom sektoru je pozvao da zajedno predlože šta bi trebalo popraviti.

Na primjedbe opozicije da je interpelacija predata u avgustu prošle godine, a da je tek sad većina odobrila raspravu, Višković je odgovorio da on nije odgovoran zašto Vlada RS nije prihvatila da se o tome raspravlja ranije.

S obzirom na rekordan broj prijavljenih, očekuje se da će rasprava o ovoj tački biti nastavljena i danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije