BiH

Nakon višečasovne rasprave u Skupštini još nije usvojen dnevni red

Nakon višečasovne rasprave u Skupštini još nije usvojen dnevni red
Foto: Vladimir Stojaković | Raspravom o zapisnicima poslanici započeli zasjedanje NS RS

BANJALUKA - U Banjaluci je danas počela 22. sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

15.00 - Nedjeljko Čubrilović, predsjednik Parlamenta, dao je pauzu do 17 sati.

14.50 - Čavić je obrazlažući potrebu za upućivanje Rezolucije o strateškim ciljevima RS po hitnom postupku, rekao da su do toga došli nakon što su analizirali rezoluciju koju je predložila vladajuća koalicija. Kako je rekao, neophodno je da se definišu strateški ciljevi RS, između ostalog i ekonomske kao i potrebe za sveoubuhvatnom reformom institucije za sprovođenje zakona, poreske politike itd.

14.35 - Nakon višečasovne rasprave o zapisnicima, zatim zahtjevima za povredu poslovnika, poslanici NS RS otvorili su raspravu o dnevnom redu.

Na današnjoj sjednici trebalo bi da se između ostalog razmatra i o Prijedlogu Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS koju su predložili SNSD i SP ali i Prijedlogu Rezolucije o strateškim ciljevima RS do 2023. godine, koju su predložili klubovi opozicionih stranak

Takođe opozicija je predložila da se na dnevni red stavi i Odluka o stavljanju van snage Odluke o smjeni glavnog revizora RS.

12.40 - Poslanici opozicije osvrnuli su se i na kašnjenje kada su u pitanju odgovori na poslanička pitanja.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, naveo je da mu ministar Zoran Tegeltija više mjeseci nije odgovorio na poslaničko pitanje o tome kolika primanja ministar ima po osnovu te funkcije.

Kako je rekao, s obzirom da mu nije odgovoreno, potrudio se da sam pronađe pa je tako, kako kaže, došao do podatka da je Tegeltija po raznim osnovama mjesečno primao blizu 8.000 KM mjesečno

11.45. - Opozicija tvrdi da im je mjera udaljavanja sa sjednice NS RS izrečena mimo poslovnika jer se NS RS nije izjasnila o tome da se određeni poslanici udalje sa sjednice.

Kao i na početku prethodne sjednice, poslanici opozicije stalno su tražili povredu poslovnika i to uglavnom u dijelu koji se odnosi na udaljavanje poslanika opozicije. Tvrde da je sjednica održana u maloj sali NS RS nelegalna.

Miladin Stanić, poslanik SDS-a, zatražio je od predsjednika NS RS da smijeni Marka Aćića, generalnog sektrata NS RS, i to iz razloga što nije dostavljen zapisnik sa posljednje sjednice, istovremeno se pitajući šta radi skupštinska administracija koja broji preko 130 ljudi.

Predsjednik NS RS obavijestio je poslanike da će zapisnik sa prethodne sjednice dobiti sutra ujutro.

11.00 - Na početku zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske, nakon što je usvojen zapisnik sa posebne sjednice održane u maju ove godine, poslanici opozicije izrazili su nezadovoljstvo pitajući se zbog čega se pet mjeseci čekalo.

"Gdje je zapisnik sa posljedne sjednice koja je zanimljiva po mnogo čemu. Mi taj zapisnik nemamo", rekao je Vukota Govedarica, šef Kluba SDS-a, tražeći da se taj zapisnik dostavi.

Inače, opozicija traži zapisnik sa sjednice održane u septembru ove godine, kada su poslanici vladajućih partija sjednicu održali u maloj sali i to nakon što je policija spriječila opozicione poslanike da joj prisustvuju.

Nedjeljko Čubrilović, predsjednik NS RS odgovorio je Govedarici da zapisnik sa posljednje sjednice još nije završen, te da će im biti dostavljen čim se završi.

Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS u prijedlogu klubova SNSD-a i SP-a danas bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Narodne skupštine RS, ali, kako saznajemo, nije isključeno ni da se ta rezolucija privremeno skine s dnevnog reda.

S druge strane, opozicija je od predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića juče zatražila da po hitnom postupku u dnevni red današnje sjednice uvrsti njihov prijedlog o rezolucije o vojnoj neutralnosti od 2018. do 2023. godine, a šta će se od svega obistiniti, ostaje da se vidi tokom današnjeg zasjedanja.

Prema Poslovniku rada Narodne skupštine, prijedlog ne može da uđe na dnevni red ako se ne preda 24 časa prije početka sjednice i dnevni red se smatra usaglašen.

DNS je najavio nekoliko amandmana kao uslov za podršku rezoluciji, ali nismo uspjeli saznati njihov definitivni stav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije