BiH

Raste broj preporuka revizora za institucije BiH

Raste broj preporuka revizora za institucije BiH
Foto: Nedžad Uglješa | Raste broj preporuka revizora za institucije BiH

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas zaključak da na 57 sjednici obavi raspravu o revizorskim izvještajiam za deset institucija Bih koje su dobile mišljenje s rezervom. Između ostalog, riječ je o Ministarstvu dobrane BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH, UIO BiH i drugima.

U toku rasprave o revizorskim izvještajima o finansijskom poslovanju 74 institucije vodila se burna rasprava, a tokom koje je Dušanka Majkić, poslanik iz SNSD-a ukazala na činjenicu da je Ured za reviziju  dao 544 preporuke, što ukazuje na trend rasta preporuka, te da to zorno govori o tome da pada disciplina rada u institucijama BiH.

„Samo su 23 institucije su dobile pozitivno mišljenje. Kako godine prolaze sve je problematičnije. Pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje dobilo je 40 institucija, od tih 40, 21 institucija ima problema sa javnim nabavkama i onda se postavlja pitanje  jesu li ta mišljenja pozitivna“, kazala je Majkić.

Tvrdi da 31 institucija nije uskladila svoje poslovanje sa pravnim sistemom.

„Kada je u pitanju mišljenje s rezervom ono je posebno dramatično, jer prošli put smo imali četiri institucije, sad imamo 10 institucija koje imaju mišljenje s rezervom. Iz tog lošeg društva izašlo je Ministarstvo komunikacija BiH, međutim tu su i dalje Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, UIO BiH, šta je sa svim institucijama koje se bave bezbjednošću, to su veliki budžetski korisnici. S rezervom je ocijenjeno i pravosuđe i VTSV, od tih deset institucija devet ima problema s javnom nabavkom. Niko ne može reći da dobro posluje ako nema uređen sistem javnih nabavki“, kazala je Majkić, dodavši da su primjedbe stavljene i na procese javnih nabavki, ali i interna revizija i usklađenost s pravilnikom.

Fehim Škaljić, poslanik SBB-a je konstatovao da je revizija sve bolja, a Parlament sve bolji.

„Revizija unapređuje metode rada, a mi ostajemo na istom, bježimo od odgovornosti, raspravljamo, a ne proizvodimo rješenja.  Mi ćemo to raspravljati, pretvorićemo ovo u pričaonicu i stav će biti 'primili k znanju', primanje k znnaju je bježanje od odgovornosti. Ne možemo biti indolentni prema građanima, ja neću na takav način glasati“, rekao je Škaljić.

Salko Sokolović, poslanik Nezavisnog bloka istakao je da već duži vremenski period Parlament ima situaciju da o vrlo bitnim dokumentima raspravlja nakon što smo usvojili Budžet, a da nije napravljena analiza.

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a kazao je da ne vidi mogućnost da bilo ko od poslanika može kvalitetno da raspravlja. On je predložio da se zakaže posebna sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj će se raspravljati o izvještaju Ureda za reviziju.

Šefik Džaferović (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH kazao je da je izvještaj Ureda za reviziju vrlo važna stavka o kojoj parlament treba da raspravlja, te da smatra da je BiH na ovom polju učinila značajne korake.

Momčilo Novaković, poslanik NDP-a zatražio da se rasprava uozbilji i da se razmatra prijedlog Špirića.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a BiH zatražio je da se vrate materijali sa sjednice iz prethodnih tačaka o kojima je raspralvjano 17.januara kada je sjednica prekinuta, te da neko kaže da li je cilj Kolegija da produži sjednicu kako dva prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH ne bi pali dok traje sastanak članova Predsjedništva BiH o Izbornom zakonu BiH u Briselu.

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka rekao je da Ured za reviziju nije nezavisan i da je nemoguće da ni jedan izvještaj nije negativan, kao da je BiH Švedska ili Norveška. Upozorio je i na veliki problem prilikom zapošljavanaj u institucije BiH, uzevši kao primjer Graničnu policiju BiH za koju tvrdi da ne zapošljavaju nikoga izvan Sarajeva.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a rekla je da ne sumnja u nezavisnost Ureda za reviziju BiH.

„Nije problem u reviziji, nego u Zakonu o janvim nabavkama. Kancelarija za reviziju radi u skladu sa zakonom, što znači da nemamo dobar Zakon o javnim nabavkama i Zakon o državnoj službi“, kazala je Pandurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije