BiH

Ratko Đurković biće predat tužiocu, za šta se tereti?

Ratko Đurković biće predat tužiocu, za šta se tereti?
Foto: N.N. | Ratko Đurković biće predat tužiocu, za šta se tereti?

SARAJEVO, - Nekadašnji komandant Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske Ratko Đurković, koga su danas u Ugljeviku uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa), u zakonom propisanom roku biće predat postupajućem tužiocu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici Sipe su, prema nalogu Tužilaštva BiH, locirali i lišili slobode Đurkovića zbog zbivanja u selu Tursunovo Brdo, Teočak, u opštini Ugljevik, u julu 1992. godine.

Đurković je, zajedno sa Radomirom Nedićem, nekadašnjim komandantom Prve majevičke brigade, pod istragom u predmetu Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, ističu iz Tužilaštva.

Đurković će u zakonom propisanom roku biti predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati, dok će u odnosu na osumnjičenog Nedića tužilac, nakon što budu prikupljene sve informacije i podaci o njegovom zdrvstvenom stanju, odlučiti o daljim aktivnostima.

"Đurković i Nedić se terete da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao komandanti VRS, koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu poduzeli mjere da spriječe ubistva civila i zarobljenika, niti su nakon što je zločin počinjen, poduzeli aktivnosti kako bi se počinioci procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo, Teočak, opština Ugljevik u mjesecu julu 1992. godine", saošteno je iz Tužilaštva.

Prilikom napada, vojne snage kojima su komandovali osumnjičeni su ubile četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika Armije RBIH, koji su prethodno bili zarobljeni.

Boračka organizacija opštine Ugljevik osudila je hapšenje majora Vojske Republike Srpske Ratka Đurkovića.

"Osuđujemo hapšenje našeg saborca, posebno na tako gnusan način, dolaženjem rano ujutru u porodičnu kuću i prepadanjem članova njegove porodice, a riječ je o licu koje ima 76 godina", rekao je novinarima predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije