BiH

Razmotren nacrt strategije za unapređenje položaja starih

Razmotren nacrt strategije za unapređenje položaja starih
Foto: Arhiva | U parlamentu Srpske razmotren nacrt strategije za unapređenje položaja starih

​BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Nacrt strategije za unapređenje položaja starih u Srpskoj od 2019. do 2028. godine, čiji je cilj omogućavanje zdravog i aktivnog starenja.

Cilj strategije je i vraćanje porodičnih vrijednosti i moralnih normi, razvijanje međugeneracijske solidarnosti gdje različite generacije mogu biti jedne drugima na usluzi.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Pavle Paunić je u završnoj riječi ovom nacrtu strategije zahvalio poslanicima za konstruktivnu raspravu, navodeći da će kvalitetni prijedlozi biti uvršteni u završni tekst tog strateškog dokumenta.

Fokus Strategije je rješavanje problema koji se odnose na siromaštvo starijih lica, zdravstvene usluge, stambeni prostor i životne uslove, život u ruralnim i ekonomski ugroženim područjima.

"U fokusu su i socijalnu zaštita, cjeloživotno učenje, aktivno učešće u zajednici, prevencija nasilja, zapostavljanja i zlostavljanja starijih lica od njihovih srodnika ili drugih lica iz zajednice, kao i međugeneracijska solidarnost", navodi se u Nacrtu strategije.

U Nacrtu se ističe da je usvajanje ovog dokumenta dio strateškog opredjeljenja Vlade Srpske za socijalnu zaštitu građana da bi se stvorili povoljniji uslovi za pomoć u savladavanju socijalnih i drugih teškoća starih, kao i u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba ovih lica u stanju socijalne potrebe, obezbjeđivanje zdravog i aktivnog starenja, te očuvanje njihovog mentalnog zdravlja.

Opšti cilj strategije jeste unapređenje kvaliteta života starih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije