BiH

Razmotren prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu

Razmotren prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu
Foto: Dražan Pozderović | Razmotren prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu koji je dio seta zakona usmjerenih na povećanje plata zaposlenih u Republici Srpskoj.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je, imajući u vidu da se izmjenama Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak uvodi novi način obračuna plate, to jest prelazak na bruto platu, bilo neophodno pristupiti izmjenama Zakona o radu u poglavlju koje definiše plate, naknade i druga primanja.

"Predloženi zakon je dio seta mjera za povećanje plata zaposlenih u Republici Srpskoj, budući da se predloženim izmjenama drugih zakona Republika Srpska odriče dijela doprinosa, čime će se plate zaposlenih uvećati za određeni iznos", rekao je Milunović obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

On je naglasio da će predložene izmjene i dopune zakona u Republici Srpskoj dovesti do povećanja ličnih primanja radnika, što je mjera od opšteg interesa za Republiku Srpsku.

"Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu jasno su definisane osnovna, neto i bruto plata. Definisana je i najniža plata na jasan način. Predviđene su i sankcije za neisplaćivanje plata", rekao je Milunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije