BiH

Reagovanje

Reagovanje
Foto: Ilustracija | Reagovanje

Dostavljam Vam moj demantij povodom objavljenog članka Vašeg novinara Almedina Šišića pod naslovom "Nezavisne" saznaju: Ambasador i zamjenik u Teheranu u sukobu zbog plata i naloga", koji je objavljen 9. decembra 2017. godine u Vašim cijenjenim novinama.

U navedenom članku ima i istinitih činjenica, ali ima puno više neistina, poluistina, potpuno netačnih tvrdnji, do nekih nagađanja tipa "rekla-kazala".

Prema mome mišljenju, istinite činjenice su sljedeće:

Istina je da od 23.8.2017. postoje problemi u normalnom funkcionisanju Ambasade BiH u Teheranu. U tom kontekstu treba posmatrati i ovu izjavu ministra "odstupanja od redovnog načina funkcionisanja Ambasade", a što je isto tako istina.

Istina je i ono što je Vašem novinaru u petak, 8.12.2017, kako on navodi, potvrdio MVP gosp. Igor Crnadak, koji je kazao, citiram: "Po prijemu informacija o odstupanjima od redovnog načina funkcionisanja Ambasade BiH u Teheranu u ovaj DKP upućena je Revizija MVP…" 

Istina je i da su, postupajući po nalogu MVP BiH, trojica inspektora Ureda za reviziju MVP BiH od 5.12.2017. do 8.12.2017. godine boravili u Teheranu i izvršili vrlo profesionalno i detaljno kontrolu ukupnog rada i poslovanja Ambasade BiH u Teheranu.

Sve ostalo što je objavljeno je stvar poluistina, špekulacija, nagađanja ili pretpostavki, bez ikakvih egzaktnih činjenica, ili relevantnih dokumenata, osim što se Vaš novinar poziva na "neke izvore" koji su željeli da ostanu anonimni ili upotrebljavajući magičnu riječ "navodno", a pod kojom Vaš novinar misli da može napisati šta god hoće, bez obzira na to da li je to istina ili nije.

Tako, po našem "starom" bh. običaju, odmah se u cijelu priču uključuju stranke SDA i SBB, te piše da je "ambasador SDA kadar, a ja sam diplomata navodno blizak SBB". Zaista ne znam otkuda Vašem novinaru te informacije. Ni ova tvrdnja Vašeg novinara nije istinita. U ovom konkretnom slučaju to čak nije ni važno, jer ovo nije stranački problem između SDA i SBB.

Dalje, Vaš novinar piše da se radi o "personalnom sukobu između njih dvojice", a što isto tako nije istina. Ni ambasador, niti ja nismo ovdje privatno, pa ne može biti ni "personalnog sukuba". A o čemu se zapravo radi, može se znati tek nakon izvještaja inspektora Ureda za reviziju MVP BiH nakon što podnesu svoj izvještaj ministru vanjskih poslova BiH.

Dalje, u članku se odmah na početku pominju "finansijske malverzacije", a što odmah čitaoce može navesti samo da povjeruju da se ovdje zaista radi o nekom kriminalu, finansijskim malverzacijama, zloupotrebi budžetskih sredstava itd, a što nije uopće istina. Inspektori Ureda za reviziju su u Ambasadi obavili posebne razgovore, kako sa ambasadorom Kemalom Muftićem, tako i sa mnom, od februara ove godine savjetnikom u Ambasadi, uzeli su i svu potrebnu dokumentaciju itd. Zato je jedino ispravno i korektno da Vaš novinar zatraži, ako to već nije do sada uradio, hitno Izvještaj MVP-a, nakon kojega bi se trebalo znati da li se radi o "finansijskim malverzacijama" ili nečemu sasvim drugom. A nakon toga i ja Vam stojim na raspolaganju za sva Vaša pitanja, pa se može onda napisati korektna i istinita informacija o svemu.

Spominjanje člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, o tome da je "odlučio da ambasadora Muftića preimenuje za ambasadora u Francusku, kako bi ga sklonio iz Teherana…", kako kaže  Vaš "sagovornik blizak Predsjedništvu BiH" i koji je insistirao na anonimnosti, ne bih želio uopće da komentarišem. Isto tako, ne bih komentarisao ni spominjanje moga radnog kolege pomoćnika MVP za multilateralne odnose Almira Šahovića u bilo kom kontekstu ovoga teksta. Ovo se ne odnosi na mene, ja o tome apsolutno ne odlučujem, niti o svemu ovome imam bilo kakvih informacija.

Ali, moje ime spominjete u, kako navodite, "prema informacijama koje smo dobili iz više izvora… malverzacijama sa putnim nalozima koje je u tih 30 dana Bitanga sam sebi izdavao i putovao po Iranu"…"Po povratku ambasadora Muftića sa godišnjeg Bitanga je zatražio da mu ovaj potpiše te naloge, što je Muftić odbio. Na taj način potrošene pare nisu mogle da budu pravdane u sjedištu, a Bitanga se našao u nezavidnoj situaciji".

Ništa od toga nije tačno, a pogotovo da sam se ja našao u "nezavidnoj situaciji". Molim Vas da to demantujete, odnosno sačekate tj. zatražite zvaničan izvještaj i saopćenje MVP BiH, pa onda o tome pišite šta god mislite da je potrebno, ali objektivno i istinito.

Isto tako, Vaš navod u tekstu: "Drugi veliki sukob, kako nam je potvrđeno, desio se nakon što je Bitanga, iako mu je to dužnost kao ovlaštenom knjigovođi, odbio da ide u Istanbul po plaće…", nije uopće istinit, bez obzira tko, kako i zašto Vam je to "potvrdio".

Na kraju, sve se ovo moglo izbjeći da je Vaš novinar samo kontaktirao, kako ambasadora, tako i mene, jer radi se o nama dvojici i nas dvojica se spominjemo u svom članku, a ne da se služio "anonimnim izorima", poluistinama i tzv. "navodima".

Za sve ostale informacije, nakon što se o svemu izjasni MVP gosp. Igor Crnadak, stojim Vam na raspolaganju, kako o ovom konkretnom slučaju, tako i o svemu drugom što Vas zanima u vezi rada Ambasade BiH u Iranu, jer smatram da javnost o tome treba da bude istinito informisana. 

Satko Bitanga, savjetnik u Ambasadi BiH u Iranu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije