BiH

Reformska agenda pred NS RS?

Reformska agenda pred NS RS?
Reformska agenda pred NS RS?

BANJALUKA - Poslanici pozicije i opozicije u Narodnoj skupštini RS nemaju ništa protiv održavanja posebne sjednice na kojoj bi se razgovaralo o reformskoj agendi, čije potpisivanje se zahtijeva od RS.

Dok u opoziciji, ali i dijelu pozicije tvrde da je takva sjednica poželjna s obzirom na to da se radi o ozbiljnim stvarima, u najvećoj stranci u RS, SNSD-u, kažu da nemaju ništa protiv toga, ali da bi bilo bolje napraviti bolju "konekciju" između Vlade RS i Savjeta ministara BiH.

"Nemamo ništa protiv održavanja posebne sjednice, ali ne znam kuda to sve vodi, ako ćemo za svaki problem sazivati posebnu sjednicu", rekao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u NS RS.

Gotovo svi poslanici s kojima smo juče razgovarali kažu da su posebne sjednice sazivane i za mnogo manje stvari i da bi bilo dobro da se najviše zakonodavno tijelo na neki način izjasni o reformskoj agendi.

"Mi smo spremni, jer o svim bitnim pitanjima za RS treba da raspravlja NS RS i da zauzme konačan stav", rekao je Branislav Borenović, šef Kluba poslanika PDP-a u NS RS. Slično misli i Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DNS-a, koja je naglasila da "ne bi bilo loše da NS RS da svoje mišljenje". "Na kraju krajeva bilo bi dobro da se svi detaljno upoznamo s reformskom agendom i šta piše u njoj", rekla je Stevanovićeva.

Inače reformska agenda govori o neophodnim reformama BiH na putu ka EU i o onome šta svi nivoi vlasti treba da ispune kako bi se stekli uslovi za povlačenje sredstava od međunarodnih kreditora. Jedan dio tog dokumenta govori i o izradi programa i pripremama za privatizaciju bh. elektroprivreda, što je osnovni razlog zbog čega Vlada RS nije dala svoju saglasnost na taj dokument, dok su to učinili Vlada FBiH i Savjet ministara BiH. Zbog nepotpisivanja agende od svih nivoa vlasti u RS, Johanes Han, komesar za proširenje EU, otkazao je svoju posjetu BiH najavljenu za 11. juna.

Što se tiče, privatizacije "Elektroprivrede RS", ta tema bila je i na dnevnom redu sastanka opozicije u RS okupljene u Savez za promjene, poslije kojeg je rečeno da se sve stranke protive bilo kakvoj privatizaciji elektroenergetskog sektora, jer je to najveći resurs RS.

"Bilo kakvu odluku o privatizaciji u tom smislu mora da donese Narodna skupština RS", rekao je Mladen Bosić, lider SDS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije