BiH

Pratite nas na Google news

Republička kasa teža za 108, 4 miliona KM

Republička kasa teža za 108, 4 miliona KM
Foto: Anadolija | Republička kasa teža za 108, 4 miliona KM
Uroš Vukić

BANJALUKA - Ukupni budžetski rashodi i izdaci, uključujući i otplatu dugova, iznose 3.425.000.000 KM, što je 108,4 miliona KM više u odnosu na rebalans budžeta za 2019. godinu.

Ovo se, između ostalog, navodi u Prijedlogu budžeta Republike Srpske za narednu godinu, koji je utvrđen na sjednici Vlade RS, a koji je u posjedu "Nezavisnih novina", a što je na pres konferenciji nakon sjednice Vlade RS potvrdila i Zora Vidović, ministarka finansija RS.

Kao što se i očekivalo, najveće povećanje rashoda u odnosu na prethodnu godinu je za plate zaposlenih, za koje će u 2020. godini biti izdvojeno 844,8 miliona KM.

Vidovićeva je naglasila da je budžetski okvir za plate veći za oko 70 miliona KM, dok će rashodi Fonda PIO biti veći za oko 40 miliona.

"Povećanje plata budžetskih korisnika se kreće u rasponu od pet do 20 odsto kroz povećanje platnih koeficijenata. Pored toga, na povećanje plata je uticalo i uvođenje novih budžetskih korisnika JZU Zavod za transfuzijsku medicinu RS, JZU Zavod za sudsku medicinu RS i Osnovni sud Šamac. Takođe, planirana su i sredstva za isplatu plata sudija i tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina, čije plate i naknade iz radnog odnosa su do oktobra 2019. godine finansirane iz sredstava IPA 2013, a od oktobra 2019. godine prelaze na finansiranje iz budžetskih sredstava", navodi se u Prijedlogu budžeta za 2020. godinu.

Planom budžeta za narednu godinu planiran je suficit u iznosu od 20,1 milion KM, a kao i prethodnih godina, najviše sredstava očekuje se od indirektnih poreza, i to 1,39 milijardi KM, što je za 65,2 miliona KM više nego što se planira u ovoj godini. U narednoj godini, prema planu budžeta, Vlada RS planira zaduživanje u iznosu od 345,2 miliona KM, što je za 39,1 milion KM manje nego što je to bilo ovoj godini. Istovremeno za otplatu dugova u 2020. iz budžeta će biti izdvojeno 384,7 miliona KM, što je za 102,1 milion manje u odnosu na rebalans budžeta za ovu godinu.

"Prijedlogom budžeta za 2020. godinu planirano je umanjenje izdataka za otplatu unutrašnjeg duga od 64,7 miliona, te umanjenje izdataka za otplatu ino-duga u iznosu od 33,6 miliona", navodi se u Prijedlogu budžeta za narednu godinu.

Vlada planira i povećanje poreza na dobit i dohodak kao i poreza za PIO, koji su projektovani na iznos od 931,6 miliona KM, što je za 48,1 milion više nego u ovoj godini. Rashodi za penzije planirani su na iznos od 1,14 milijardi KM.

Kada je riječ o rashodima, Vlada za korišćenje robe i usluga u narednoj godini platiće 117,4 miliona KM, što je uvećanje od 6,4 miliona KM u odnosu na ovu godinu.

"U okviru ove grupe rashoda pored dosadašnjeg izdvajanja za nabavku udžbenika za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, u iznosu od milion KM, planirana su i dodatna sredstva za nabavku udžbenika za učenike od trećeg do devetog razreda osnovne škole iz porodica za troje i više djece, te za pobjednike republičkih takmičenja u iznosu od dva miliona KM", navodi se u obrazloženju Prijedloga budžeta RS za narednu godinu.

Za subvencije u narednoj godini biće izdvojeno 126,5 miliona KM, što je za 16,2 miliona više nego što je ove godine, dok će po osnovu grantova biti dodijeljeno 57,5 miliona ili 10,8 miliona više nego što je u ovoj godini.

Što se tiče pojedinačnih institucija, najveći rast budžeta imaće Helikopterski servis, koji je ove godine na raspolaganju imao 5,2 miliona KM, dok će u narednoj godini potrošiti 11,4 miliona KM. Recimo, rashodi po osnovu utroška energije, komunalnih, komunikacionih i transportnih usluga iduće godine biće 125.000 KM, a ove godine bili su 50.000 KM.

Značajnije povećanje budžeta imaće i Republička uprava civilne zaštite, koja je ove godine potrošila 5,5 miliona KM, a iduće je planirano da potroše 8,5 miliona KM. Veći budžet u narednoj godini imaće i Ugostiteljski servis Vlade RS, koji je ove godine koštao 4,8 miliona KM, a iduće će već malo više od sedam miliona KM. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS u idućoj godini imaće na raspologanju 213,5 miliona KM, što je za čak 91 milion KM više nego što je potrošeno u ovoj godini, dok će s druge strane budžet Ministarstva energetike i rudarstva biti smanjen sa četiri na 2,6 miliona KM. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u idućoj godini raspolagaće budžetom koji je sedam miliona KM veći nego što je ove godine, a povećanje će biti utrošeno uglavnom na subvencije u oblasti šumarstva. Subvencije za poljoprivredu, koje su u ovoj godini iznosile 71 milion KM, iduće će biti 73 miliona KM. Znatno će biti povećan i budžet Ministarstva privrede i preduzetništva, i to sa ovogodišnjih 5,1 milion KM na 13 miliona KM, od kojih će pet miliona KM otići na subvencije na ime podsticaja za povećanje plata i 2,5 miliona KM subvencija za kamate za nabavku novih tehnologija.

Prihodi

  • 65,2 miliona - indirektni porezi
  • 48,1 milion KM - prihodi Fonda PIO
  • 33,4 miliona KM - takse i javne usluge
  • 14,6 miliona KM - porez na dohodak i dobit

Rashodi

  • 70 miliona KM - plate
  • 40 miliona KM - socijalna zaštita
  • 27,3 miliona KM - nabavka i izgradnja zgrada
  • 16,2 miliona KM - subvencije

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije