BiH

Rešić: U Strazburu prezentovanje stanja u lokalnim zajednicama Srpske

Rešić: U Strazburu prezentovanje stanja u lokalnim zajednicama Srpske
Foto: N.N. | Rešić: U Strazburu prezentovanje stanja u lokalnim zajednicama Srpske

STRAZBUR - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da će na 35. Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope koji je danas počeo u Strazburu biti prezentovano šta je to Srpska uradila kada je riječ o lokalnoj samouporavi, te kakvo je stanje u lokalnim zajednicama.

"Biće riječi i o pravima i obavezama izabranih zvaničnika, odnosno o odgovornosti načelnika i odbornika u lokalnim zajednicama jer je Republika Srpska 2016. godine donijela Zakon i lokalnoj samoupravi i vrlo aktivno ćemo učestvovati u radu Kongresa", rekla je Rešićeva Srni. 

Rešićeva, koja je zamjenik šefa delegacije BiH, kaže da će Kongres obilježiti upravo rasprava o stanju u lokalnoj samoupravi u Evropi, s obzirom na to da se obilježava 30 godina od usvajanja Evropske povelje za lokalnu samoupravu. 

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope ustanovljen je 1994. godine, a čine ga 291 predstavnik i 291 zamjenik, birani direktno za lokalne ili regionalne vlasti, te zvaničnnici koji su njima direktno odgovorni.

Glavni cilj Kongresa je da obezbijedi učešće lokalnih i regionalnih vlasti u procesu evropskoga ujedinjenja i u radu Savjeta Europe. 

Jedan od najvažnijih zadataka jeste promocija lokalne i regionalne demokratije i jačanje prekogranične i međuregionalne saradnje u proširenoj Evropi.

Kongres se bavi svim političkim pitanjima koja se tiču lokalnih i regionalnih vlasti, posebno pitanjima lokalne i regionalne autonomije, urbanizma i prostornog uređenja, zaštite okoline, kulture, prosvjete, socijalnih služba i zdravstva. 

Kongres će trajati do četvrtka, 8. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije