BiH

Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina skinuta sa dnevnog reda

Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina skinuta sa dnevnog reda
Foto: Nedžad Uglješa | Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina skinuta sa dnevnog reda

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je u Sarajevu da je na zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara Bisere Turković sa dnevnog reda današnje sjednice ponovo skinuta tačka koja se odnosi na revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

"To je loše. Proces donošenja tog dokumenta traje od 2017. godine. Ne vidim nijedan razlog za osporavanje donošenja revidirane strategije", rekao je Košarac novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

On smatra da je radna grupa za pripremu ovog dokumenta dobro i posredstvom univerzalnog pristupa odradila svoj posao, čime se otvara mogućnost za efikasnije i brže procesuiranje svih ratnih zločina u BiH, što bi trebalo da bude realizovano do 2023. godine.

Prema njegovim riječima, članovi Savjeta ministara nisu dobili obrazloženje Turkovićeve, koja je i ministar inostranih poslova, za njen potez, jer ona danas nije ni prisustvovala sjednici.

Košarac je potvrdio da je na današnjoj sjednici usvojena Informacija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o unapređenju kapaciteta poljoprivrednih savjetodavnih službi u BiH.

"BiH ima razvojnu šasnu u sektoru poljoprivrede, i na nama je da pojačamo i ohrabrimo rad savjetodavnih službi i grupa koje bi trebalo da u saradnji sa domaćim poljoprivrednicima pripreme projekte za povlačenje IPARD sredstava", naveo je Košarac.

On je kao veoma važan ocijenio i proces haronizacije domaćeg zakonodavstva u ovoj oblasti sa legislativom EU, ističući da u svim ovim procesima Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ima koordinišuću ulogu.

Prema njegovim riječima, šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler najavio je juče da bi BiH u ovoj godini za poljoprivredni sektor trebalo da od EU dobije 21 milion evra.

Košarac je dodao da se rad Savjeta ministara odvija u dobroj i konstruktivnoj atmosferi i da su počele i pripreme za donošenje programa rada ovog tijela, kao zbira programa rada svih ministarstava za ovu godinu.

On je potvrdio da se o realizaciji 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije danas govorilo u radno-konsultativnom dijelu sjednice, pri čemu je dogovoreno da ministri pripreme akcione planove za realizaciju tih preporuka, čiji je konačni cilj ispunjavanje uslova za članstvo BiH u EU.

Košarac je najavio da će sutra posjetiti Brčko distrikt, te da je naredna sjednica Savjeta ministara zakazana za 20. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije