BiH

Rijaset IZ u BiH o izjavi imama: Vjerska osjećanja se ne smiju vrijeđati

Rijaset IZ u BiH o izjavi imama: Vjerska osjećanja se ne smiju vrijeđati
Foto: ilustracija | Rijaset IZ u BiH o izjavi imama: Vjerska osjećanja se ne smiju vrijeđati

SARAJEVO - Rijaset Islamske zajednice (IZ) u BiH poručio je da se vjerska osjećanja ne smiju vrijeđati, a povodom uvredljive izjave glavnog imama Medžlisa IZ iz Kozarca Amira Mahića, koji je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo

"Imam iz Kozarca hfz. Amir-ef. Mahić na hutbi održanoj 27. januara 2023. godine, izrekao je nekoliko neprimjerenih rečenica o Svetom Savi, velikom vjerskom autoritetu Srpske pravoslavne crkve i samoj Crkvi. Netom po saznanju o tome, Rijaset Islamske zajednice je stupio u kontakt s Muftijstvom bihaćkim, pod čijom ingerencijom je i Medžlis Islamske zajenice Kozarac. Oni su nam kazali da su već preduzeli korake i od samog Hafiza Mahića zatražili izjašnjenje o tome, što je on i učinio", saopštio je Rijaset IZ u BiH.

Kako su dodali, on je u izvinjenju, pored ostalog, naveo da je svjestan težine koje te riječi nose sa sobom i da je najmanje što može da uradi jeste da uputi ljudsko i profesionalno izvinjenje za ono što je kazano, a uvredljivo je za pravoslavne vjernike i njihovu crkvenu zajednicu.

"Želim da kažem da imami u Islamskoj zajednici imaju potpunu slobodu u kreiranju sadržaja hutbi, te samim time i moja hutba, koja je medijski publikovana, nije instruisana bilo političkim ili sličnim motivima, ali jeste djelimično posljedica ukupnih otežavajućih okolnosti u kojima se Bošnjaci u ovom entitetu od poslije rata nalaze. Isto tako, žao mi je što se određeni navodi ove hutbe koriste u dnevnopolitičke svrhe, te na taj način želi da se stvori ambijent međuvjerske ostrašćenosti, koja, kako je već rečeno sa moje strane, niti institucije čiji sam zaposlenik, ne postoji, a što potvrđuje vrijeme u proteklim decenijama u kojem imami nisu ničim doprinijeli međunacionalnim ili međuvjerskim tenzijama", izjavio je Mahić, a prenosi u svom saopštenju Rijaset IZ u BiH.

Iz Rijaseta su naveli i ono što je Amir ef. Mahić rekao u svojoj današnjoj hutbi.

"Moja namjera nije bila povrijediti ničija vjerska osjećanja, posebno mojih prijatelja i komšija, sveštenstva i pripadnika pravoslavne crkve. U nekim zaključcima sam očito bio preoštar i zbog toga ako su moje riječi bilo koga uznemirile ili povrijedile,  koristim ovu priliku da uputim iskreno javno izvinjenje. Izražavam svoje kajanje zbog toga", rekao je Mahić.

Kako je dodao, želja mu je "bila ukazati na prisutni fenomen zloupotrebe i instrumentalizacije vjere u nečasne svrhe i kakve posljedice u društvu nastaju kada vjera postane sredstvo manipulacije i ideološke zloupotrebe".

"Mi, ovdje u Kozarcu, smo na svojim leđima osjetili šta znači zloupotreba vjere, jer smo ubijani i zatvarani u logore zato što smo bili Bošnjaci muslimani, odnosno po nečemu drugačiji. Bili smo, i nažalost ostali, žrtva, kojoj se ni nakon 30 godina ne iskazuje bilo kakvo žaljenje, već naprotiv iskazuju nam se riječi mržnje i čine ružna djela… Još jednom koristim priliku da iskažem svoje iskreno izvinjenje i žaljenje onima koji se osjećaju uvrijeđenim, te pozivam sve nosioce javnih funkcija i institucija da ovo ne zloupotrebljavaju i ne koriste u dnevno političke svrhe dajući tome političku dimenziju", naveo je Mahić.

Iz Rijaseta IZ u BiH ističu da je Amir-ef. Mahić izvanredan imam, odgovoran i posvećen svom radu, s velikim ugledom i bez ijedne mrlje u svom djelovanju, ali..

"On je morao biti svjestan činjenice da je javna ličnost i da njegove riječi imaju posebnu težinu, i da se posebno vagaju. Stoga će se morati javno očitovati o ovome pred disciplinskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, jer bez obzira na sve okolnosti i razloge: vjerska osjećanja se ne smiju vrijeđati. Islamska zajednica je do sada dosljedno branila pravo na vjerska uvjerenja i dizala svoj glas protiv svake povrede tog prava. Ona će to, bez sumnje, činiti i ubuduće", naveli su iz Rijaseta.

Riječ je, dodaju, o ličnom stavu.

"Islamska zajednica odbacuje sve insinuacije kojima se ovaj događaj želi predstaviti kao dio planskog djelovanja, kako vjerskog tako i političkog vođstva bošnjačkog naroda. Riječ je, isključivo, o ličnom stavu iza kojeg ne stoji Islamska zajednica i njeni zvanični organi", naglasili su iz Rijaseta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije