BiH

Rodbina sirijskih ratnika iz BiH protestovala u Sarajevu

Rodbina sirijskih ratnika iz BiH protestovala u Sarajevu
Foto: Ministarstvo bezbjednosti | Rodbina sirijskih ratnika iz BiH protestuovala u Sarajevu

SARAJEVO - Državljani BiH čije se porodice nalaze na sirijskim ratištima, protestovali su ispred Parlamenta BiH gde su od državnih vlasti tražili njihov povratak.

Djeca, unuci i snahe onih koji su danas protestovali u Sarajevu se nalaze u dva sirijska kampa "Al-Hol" i "Al-Roj", prenio je sarajevski portal "Klix".

Ljudi koji žive u tim kampovima svjedoče o lošim uslovima, a kada imaju rijetku priliku da se čuju sa svojim porodicama iz BiH kažu da im je ogromna želja da se vrate u domovinu.

Fatimi Galijašević iz Velike Kladuše je kćerka u Siriju otišla 2014. godine s mužem koji je vraćen i osuđen na tri i po godine zatvora.

Ona je ostala tamo, gdje čeka zimu i veliku neizvjesnost da li će, kaže, uspjeti da preživi.

"Vratili su djecu iz Njemačke, neka vrate i našu djecu. Oni su otišli tamo isto iz nekih razloga, ne znamo iz kojih, otišli trbuhom za kruhom iz ove države", ispričala je Fatima.

Ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić, sastao se s predstavnicima porodica, i istakao da će učiniti sve kako bi pomogao da se državljani BiH vrate iz kampova i Siriji.

Cikotić je naglasio da Ministarstvo bezbjednostii BiH u ovoj oblasti sarađuje sa partnerskim zemljama i međunarodnim organizacijama koje su iskazale spremnost da pruže pomoć i podršku institucijama BiH.

"Ministarstvo sigurnosti BiH, kao nosilac aktivnosti, provelo je proces prihvata, zbrinjavanja i resocijalizacije prve grupe bh. državljana – šest žena i 12 djece u decembru 2019. godine. U toj grupi vraćeno je i sedam muškaraca, koji su kao učesnici na stranim ratištima, predati u nadležnost pravosudnih institucija BiH. Sačinjen je i cjelovit pregled stanja i statusa građana BiH u regiji Iraka i Sirije, kao i aktivnosti koje trebaju biti poduzete u cilju sistemskog riješavanja problema povratnika, njihovog prihvata i reintegracije. U tu svrhu uspostavljena je Radna grupa za koordiniranje procesa povratka državljana Bosne i Hercegovine iz zona sukoba, u kojoj učestvuju predstavnici nadležnih ministarstva, pravosudnih i policijskih agencija sa svih nivoa vlasti kao i socijalne, zdravstvene i obrazovne institucije", saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti..

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije