BiH

Rodić: Bilo predloženo dosta kvalitetnih rješenja za Izborni zakon

Rodić: Bilo predloženo dosta kvalitetnih rješenja za Izborni zakon
Foto: N.N. | Rodić: Bilo predloženo dosta kvalitetnih rješenja za Izborni zakon

BANJALUKA - Delegat u Parlamentarnoj skupštini BiH Dragutin Rodić koji je u prethodnom mandatu bio član Interresorne radne grupe koja je radila na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u periodu od 2010-2014. godine, kaže da je bilo predloženo dosta pozitivnih i kvalitetnih rješenja. Da je bilo malo više političkog sluha i političke volje to je moglo biti implementirano još u ranijem periodu te da bi imali mnogo relaksiraniju situaciju, smatra Rodić.

Podsjeća da je Izborni zakon BiH, kada je u pitanju demokratija, po važnosti, drugi dokument poslije Ustava i svakako da on opredjeljuje određene demokratske procese u državi.

Kada je u pitanju rad Parlamenta BiH Rodić kaže da nema stabilne parlamentarne većine koja podržava izvršnu vlast i ta činjenica dovodi do određenih problema u funkcionisanju i same države.

"Moram da kažem da su u dobrom dijelu donošene odluke gdje je opozicija glasala za određena rješenja iz Reformske agende, a parlamentarna većina nije. To je po meni određeni apsurd, jer apsolutno mora postojati odgovornost kada preuzmete neke obaveze i rješavate ih", naglašava Rodić.

On smatra i da Strategija EU za Zapadni Balkan, koja je usvojena početkom godine nije iznenađujuća i da BiH mora raditi i dalje na putu ka EU.

"Mislim da moramo da pravimo institucije i na kraju krajeva svih 35 poglavlja EU uskladimo u svoje zakonodavstvo, jer se mi moramo prilagođavati životu Evrope. Ako istinski želimo neke stvari da radimo onda ih moramo raditi na način kako su one institucionalno postavljene, obzirom na složenost države BiH. Ako je išta dobro urađeno, jeste Mehanizam koordinacije koji upravo govori o tome da mora biti jedna adresa koja razgovara sa EU", kaže Rodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije