BiH

Rudari u FBiH prijete štrajkom

Rudari u FBiH prijete štrajkom
Rudari u FBiH prijete štrajkom

SARAJEVO - Rudari u Federaciji BiH (FBiH) najavili su da će organizovati štrajk i izaći na ulice ukoliko u toku narednih 15 dana ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, čiji cilj je poboljšanje životnog standarda i uslova u kojima rade.

Ovaj zahtjev Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja BiH upućen je premijeru FBiH, Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH i "Elektroprivredi BiH".

Predsjednik ovog sindikata Fikret Berbić rekao je da na dopis koji su poslali "Elektroprivredi BiH" još 21. januara niko ni prstom nije mrdnuo, zbog čega su rudari poslali posljednje upozorenje pred izlazak na ulice.

"Već dva mjeseca mi se pripremamo i radimo na tome. Ali još pokušavamo na sve moguće načine da dogovorom ovo riješimo. Štrajkovi su uvijek riskantni, pogotovo rudara, koji su baš radikalni. Ali, ako naši zahtjevi ne urode plodom, mi drugog rješenja nemamo nego da izađemo na ulice" - izjavio je Berbić za današnji "Dnevni avaz".

Rudari imaju tri zahtjeva - povećanje minimalne satnice na 3,20 KM, jedinstvenu visinu regresa na nivou koncerna, te hitnu realizaciju planiranih investicija za prošlu i nastavak investicija za tekuću godinu, čime bi bio omogućen viši standard zaposlenih i poboljšanje uslova i bezbjednosti rada u rudnicima.

"U žElektroprivedi BiHž imaju 100 odsto veći regres nego mi - rudari. S naših leđa uzimaju i dijele naše pare" - tvrdi Berbić.

Koncern "Elektroprivrede BiH" i rudnika, koji je napravljen uz veliku pompu prošle godine, rudarima je donio samo obećanja.

"Prošla je godina i dva mjeseca, a nikakvi pomaci nisu napravljeni. Imamo samo lijepa obećanja o ulaganjima. Činjenica je da rudari nisu ništa osjetili od tog koncerna" - istakao je Berbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije