BiH

Runić: Od nerazvijenih opština prave još nerazvijenije

Runić: Od nerazvijenih opština prave još nerazvijenije
Foto: Srna | Runić: Od nerazvijenih opština prave još nerazvijenije
Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Načelnik Drvara Dušica Runić izrazila je nezadovoljstvo zbog pozicije ove opštine u Federaciji BiH, jer sistemom raspodjele prihoda od PDV-a po ključu koji je trenutno napravljen nerazvijene lokalne zajednice postaju još nerazvijenije.

Runićeva je, nakon sastanka s predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i načelnikom Glamoča Nebojšom Radivojšom, istakla da nerazvijene lokalne zajednice s takvim prilivom sredstava nemaju mogućnosti da servisiraju tekuće potrebe, a pogotovo da budu servis građanima kakav bi trebalo da budu.

Ona je rekla da se u Drvaru u proteklih godinu dana, zahvaljujući sredstvima Srbije, realizuju veliki infrastrukturni projekti koji godinama nakon rata čekaju na realizaciju.

"Nažalost, malo je sredstava u odnosu na potrebe ove lokalne zajednice", ukazala je Runićeva i istakla da je Drvar specifična opština, koja je prije rata bila izrazito razvijena industrijska opština, a sada je treća po nerazvijenosti.

Ona je konstatovala da Drvar spada u red izrazito nerazvijenih opština i napomenula da bi se sa viših nivoa vlasti moralo voditi računa o ovim opštinama prilikom raspodjele prihoda, te o problemima s kojima se susreću.

"To je, između ostalog, prekobrojnost zaposlenih na lokalnim nivoima, iz prostog razloga što smo izrazito povratnička opština s većinskim srpskim stanovništvom. Kada je riječ o kantonalnim institucijama nemamo mogućnosti da se zaposlimo da bismo ostvarili osnovne egzistencijalne probleme", rekla je Runićeva.

Ona je na sastanku ukazala i na problem nelegalno deponovanog otpada s kojim se ova opština suočava od 1. jula.

"Ovaj problem je aktuelan gotovo puna tri mjeseca i kao načelnik opštine sa saradnicima i građanima vodim administrativnu borbu da dođemo do odgovora na mnoga pitanja koja su se desila u ovom slučaju", rekla je Runićeva.

Ona je dodala da je juče dobila dopis federalnog Fonda za zaštitu životne sredine u kojem je informisana da su primili zaključak Vlade Federacije BiH od 28. avgusta i da će postupiti po tom njemu i krenuti u sistem javnih nabavki.

"Međutim, kada sam provjerila sve to u javnim nabavkama za transport i deponovanje i spaljivanje otpada sa područja četiri opštine, Drvar, Grahovo, Busovača i Bihać nisam našla na portalu javnih nabavki, tako da i dalje ostaje otvoreno pitanje da li je ovo kupovina vremena", napomenula je Runićeva.

Ona je podsjetila da su uradili konkretne poteze u sprečavanju daljeg uvoza otpada i da je FBiH izdala dvije dozvole za uvoz 6.000 tona otpada na područje opštine Drvar fantomskoj firmi koja je propustila sve sisteme i pravilnike o registraciji firme.

"Sve je sada u nadležnosti federalne inspekcije, zato što se u ovom momentu otpad nalazi u tuđem prostoru. Kao načelnik opštine nemam nadležnost nad tuđim vlasništvom, jer otpad je tuđe vlasništvo u tuđem poslovnom prostoru. Nadam se da će Federalna inspekcija završiti ovaj posao, a imenovala ih je Vlada FBiH da vrše nadzor nad ovim kompletnim slučajem", rekla je Runićeva.

Ona je dodala da to rade od prvog dana kada su ih poslali i na zahtjev ministra ekologije i turizma u federalnoj Vladi Edite Đapo, te da se nada da će ovaj problem biti riješen.

"Apsurd je da su dozvole dobijene izuzetno brzo od kantona u roku od šest dana, a od FBiH u roku od mjesec dana, a mi već tri mjeseca ne možemo doći do rješenja problema i do toga ko je odgovoran za ovaj problem", navela je Runićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije