BiH

Ruše Borčev stadion i grade parlament RS

Ruše Borčev stadion i grade parlament RS
Ruše Borčev stadion i grade parlament RS

BANJALUKA - Vlasti Republike Srpske odlučile su da podignu novu zgradu entitetskog parlamenta u Banjaluci na lokaciji Gradskog stadiona, u neposrednoj blizini novog Vladinog kompleksa, izjavio je juče Milorad Dodik, premijer RS.

Poslije jučerašnje sjednice Vlade, posveće rezultatima i planovima njegovog kabineta, Dodik je prvi put zvanično obznanio plan rušenja Borčevog stadiona i gradnje novog, u neposrednoj blizini univerzitetskog kampusa.

Prema njegovim riječima, gradske vlasti već pripremaju projekt izgradnje novog stadiona, kako bi, poslije toga, mogao da bude porušen stari stadion i na njegovom mjestu nikla nova zgrada parlamenta, uz niz pratećih reprezentativnih objekata.

Plan je da u Ulici olimpijskih pobjednika, uz novu zgradu parlamenta, budu podignuti i koncertna dvorana i reprezentativni hotel, što bi cijelu ulicu, uz novu zgradu Vlade, učinilo rezidencijalnim središtem.

Nakon sjednice, koju je zakazao Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, Dodik je najavio da će nova zgrada biti izgrađena u mandatu aktuelne vlade i da se očekuje da bi za godinu do godinu i po dana mogao biti izgrađen novi stadion, kako bi bila oslobođena lokacija za gradnju parlamenta.

Dodik i Kuzmanović su se, poslije sjednice, po prvi put održanoj u obnovljenom sjedištu predsjednika, od juče zvanoj Palata predsjednika, pohvalili da je od 2005. godine, kad je Dodiku povjeren drugi premijerski mandat, načinjen veliki uspjeh na planu ekonomije, politike i socijalnih pitanja i najavili da će u narednim mjescima "ići još žešće".

Kuzmanović je pohvalio Vladu zbog opstanka policije RS i napretka na polju ekonomije, ističući da je samo u prva četiri mjeseca ove godine zaposleno 10.000 radnika i da trenutno ima posla za još njih 5.000.

On je izrazio očekivanje da će se ovakav trend nastaviti i narednom periodu, kako bi bio ispunjen Vladin plan da se sadašnja stope nezaposlenosti od 31 odsto smanji na 25.

Istovremeno, Dodik je istakao da su od 2005. godine načinjeni veliki uspjesi u socijalnom sektoru, održanju finansijske stabilnosti i na političkom planu, naglašavajući da više neće biti ništa od prenosa nadležnosti na državu, ali i da su spremni da rade na stvaranju funkcionalnijeg sistema.

Dodik: Neka me tuže

Milorad Dodik, premijer RS, odbacio je kritike "Transparensi internešnela" u vezi sa ugovorom sa austrijskim "Strabagom" i najavio da će ugovor biti poznat javnosti, kada se posao sklopi.

On je istakao da se njihove kritike odnose na transparentnost ugovora vezanog za izgradnje mreže autoputeva, ali i ne zakonitosti cijelog posla. Istakao je da mogu da ga tuže, ako hoće, i ponovio da u ovoj nevladinoj organizaciji "po nalogu jednog dijela međunarodne zajednice" nastavljaju da šire negativnu sliku o RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije