BiH

'Rusija Americi na Balkanu najveći rival'

'Rusija Americi na Balkanu najveći rival'
Foto: N.N. | 'Rusija Americi na Balkanu najveći rival'

VAŠINGTON, BANJALUKA - Sjedinjene Američke Države Rusku Federaciju smatraju svojim najvećim rivalom na prostoru zapadnog Balkana, zaključeno je na saslušanju u Odboru za spoljne poslove američkog Senata, na kojem su svjedočili Ves Mičel, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu, i Metju Palmer, njegov zamjenik za naš region.

Mičel je u svom obraćanju rekao da SAD žele da podupru države u Evropi za koje smatraju da su posebno ranjive na ruske uticaje, a tu, kako je rekao, ubrajaju i zemlje zapadnog Balkana, mada BiH nije nijednom pomenuta tokom cijelog saslušanja.

"Na Balkanu je američka diplomatija igrala vodeću ulogu u razrješenju spora Makedonije sa Grčkom u vezi s imenom, a sa Srbijom i Kosovom je angažovana na pomaganju dijaloga koji vodi EU", rekao je Mičel. On je rekao da je Amerika zabrinuta zbog, kako je rekao, ruske propagande preko raznih kanala da u Evropi izazove podjele i da dovede do slabljenja, te da američka diplomatska mreža ima zadatak da preduprijedi ovakvo maligno djelovanje iz te zemlje.

"Našu strategiju pokreće shvatanje da je prijetnja iz Rusije prevazišla prijetnju čisto vojne prirode. Sada ona uključuje operacije bez presedana koje su pokrenute direktno iz Kremlja na teritoriji zemalja naših saveznica, a čak i kod kuće u SAD", rekao je on.

Mnogi senatori članovi Odbora su dovodili u pitanje strategiju koju je predstavio Mičel podsjećajući na izjave Donalda Trampa, američkog predsjednika, koji je umanjivao prijetnje iz Rusije, ili smatrao da su one pretjerane.

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, je rekao da je Mičelovo saslušanje interna stvar američke politike i da to ne želi komentarisati.

"Naše opredjeljenje su put u EU što prije i što brže, a paralelno saradnja i razvoj odnosa sa svim važnim političkim subjektima na međunarodnoj sceni. Ja sam se nedavno sreo s američkim državnim sekretarom Pompeom. Mi imamo dobre odnose s Amerikom. Za dvadesetak dana očekuje nas posjeta ruskog minista Lavrova. Mislim da mi ne treba da budemo dio borbe velikih, treba da vodimo računa o svojim interesima, a to da su se velike sile borile za svoj uticaj u raznim dijelovima svijeta, pa i našem, je činjenica koja je uvijek bila i mi na to ne možemo uticati", rekao je Crnadak.

Ana Trišić-Babić, bivši zamjenik ministra spoljnih poslova BiH, kaže da je pratila saslušanje i da se ništa revolucionarno novo nije desilo.

"Naše velike zablude su da će se nešto promijeniti u američkoj politici. Američka politika ostaje ista. Američki potpredsjednik Pens je odmah na početku mandata posjetio Crnu Goru i jasno dao do znanja da politika Amerike ostaje ista. Njihov cilj je ovaj region trajno približiti Zapadu, a ne treba zaboraviti da su oni kroz bazu Bondstil ovdje vojno prisutni. A Amerikanci baze ne otvaraju ako ne namjeravaju ostati barem 50 godina", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije