BiH

Rusija i Amerika se posvađali oko BiH

Rusija i Amerika se posvađali oko BiH
Foto: N.N. | Rusija i Amerika se posvađali oko BiH

NJUJORK – Republika Srpska nije država nego entitet u BiH koji nema pravo da odlučuje o pitanjima koja po Dejtonskom mirovnom sporazumu nisu u njenoj nadležnosti, poput pitanja o državnom pravosuđu i odluka visokih predstavnika, rekao je visoki predstavnik Valentin Incko prilikom predstavljanja njegovog izvještaja Savjetu bezbjednosti UN-a.

Incko je zbog, kako je rekao, slabljenja vladavine prava pozvao međunarodnu zajednicu da se robusnije angažuje u BiH i da podrži njegovu ulogu u BiH.

Predstavnici misija Rusije i SAD su u dijelu rezervisanom za ambasadorske izjave imali najotvorenija neslaganja do sada, a ruski predstavnik Vladimir Safronkov je komentarišući izvještaj rekao da je najpristrasniji još od 2009. godine, ustvrdivši da Incko krivi isključivo Srbe za stanje u BiH.

"Duboko sam zapanjen srbofobijom koju ste pokazali u izvještaju", rekao je ruski predstavnik, pozvavši na zatvaranje OHR-a.

Američka predstavnica Ejmi Tačko je ne samo podržala dalju aktivnu ulogu visokog predstavnika nego je istakla da su sankcije Miloradu Dodiku, predsjednika RS, jasna opomena svima koji osporavaju ustavno uređenje BiH, te je izrazila podršku BiH koju čine dva entiteta i tri naroda.

Ruski predstavnik je za Incka rekao da ne predstavlja cijelu međunarodnu zajednicu, već samo dio zemalja i izrazio negodovanje što se Incko zalaže za NATO integracije. Safronkov je ukazao na oslobađanje Nasera Orića, ratnog komadanta Armije RBiH u Srebrenice, kao primjer djelovanja pravosuđa protiv Srba, te je izrazio podršku zaključku VSTS-a BiH da se preispita ratna prošlost sudija i tužilaca. Ukazao je i na probleme u obavještajnoj zajednici na bh. nivou, probleme unutar FBiH, a predstavio je i dijelove Izvještaja Vlade RS o tome kako oni vide situaciju u BiH.

Američka predstavnica pohvalila je Inckovo djelovanje u BiH, i ukazala na njegovu značajnu ulogu u implementaciji Dejtonskog sporazuma. Pozvala je sve strane da ubrzaju napore BiH ka EU i NATO i osudila sve one koji kontinuirano rade na slabljenju ustavnog uređenja BiH. Izrazila je podršku dejtonskom uređenju BiH, njenoj teritorijalnoj cjelovitosti i suverenosti, a sve strane je pozvala da se fokusiraju na ekonomske, socijalne i reforme izbornog sistema, kao i na borbu protiv korupcije i popravljanje političke klime u zemlji.   

Incko je rekao da je Dodik, nakon što su mu uvedene sankcije smanjio učestalost poziva na nezavisnost RS i raspad BiH, ali da je Dodik nakon toga više puta izjavljivao da podržava eventualnu nezavisnost RS i njeno ujedinjenje sa Srbijom. Slično tome, kako je rekao, i neki hrvatski političari su nastavili zastupati reorganizaciju zemlje na temelju etničkih principa. Incko je u Izvještaju ukazao da su Srbi kao narod nekonstitutivni u nekoliko kantona u FBiH, te da nemaju pravo na svoj jezik, iako je visoki predstavnik još 2002. godine donio odluku da su sva tri naroda konstitutivna na cijeloj teritoriji BIH. Kao pozitivni primjer, Incko je ukazao i na napore studenata i učenika u školi u Jajcu na bobi protiv segregacije i nacionalizma, te je pozvao na impelmentaciju odluke u predmetu Sejdić i Finci, kao i na ispunjavanje obaveza u vezi sa reformom Izbornog zakona BiH.

Milorad Dodik, predsjednik RS, je Srni izjavio da RS ima pravo na referendum o svom statusu u BiH i da će to biti realizovano kada bude postignut konsenzus, te da je netačna Inckova konstatacija da je nakon što su mu uvedene sankcije smanjio učestalost poziva na nezavisnost.

"Ko je taj i šta on radi uopšte? To je očigledno smišljeno da bi se na lokalnom nivou napravila neka pozicija uticaja na javno mnjenje u vezi sa mnom. Jasno ću reći - RS je u BiH unijela svoju državnost, teritoriju i efektivnu vlast. U BiH je ušao narod koji nije imao ideju da je formira, već jedinstvenu i nezavisnu RS", naglasio je Dodik.

Prilog za obnovu pravoslavne crkve

Valentin Incko, posjetio je pravoslavnu crkvu Svetog Save u Njujorku koja je na Božić 2016. izgorjela u požaru, i tom prilikom razgovarao sa protojerejem Živojinom Jakovljevićem.

Incko, koji se prilikom tog tragičnog događaja zatekao u Njujorku, dao je doprinos za obnovu crkve.

"Ono što sam vidio 2016. godine bio je izuzetno tužan prizor. Htio sam vidjeti koliko se napredovalo s obnovom crkve. Biće potrebni ogromni napori, financijski i drugi, da se taj zadatak završi. Međutim, bilo mi je drago čuti da bi rekonstrukcija krova i poda mogla biti gotova, te da bi crkva mogla biti ponovo otvorena do sljedećeg Vaskrsa, na radost svih vjernika koji pripadaju ovoj crkvi", rekao je Incko.

Prema riječima paroha Jakovljevića, zahvaljujući donacijama i pomoći dobrih ljudi, crkva će u potpunosti biti obnovljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije