BiH

Rusija želi stabilan i prosperitetan zapadni Balkan

Rusija želi stabilan i prosperitetan zapadni Balkan
Foto: Jelena Đurđević | Rusija želi stabilan i prosperitetan zapadni Balkan

BANJALUKA - Ruska Federacija želi da zapadni Balkan bude prosperitetan i stabilan, rekao je Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Uoči predavanja studentima Fakulteta, koje je organizovao "Glas Republike", Ivancov je rekao da Rusija smatra da zemlje regiona ne treba da biraju da svoje odnose grade samo sa Rusijom, samo s EU, ili zemljama NATO saveza, već da postoje mogućnosti izgradnje dobrih odnosa sa Rusijom, ili bilo kojom drugom zemljom svijeta.

Rekao je da su ruski interesi na zapadnom Balkanu precizni i jasni, te da se odnose na političku, ekonomsku, kulturnu i humanitarnu saradnju.

"Imamo dobre odnose Rusije i BiH, a Republika Srpska je kao dio BiH naš važan partner. Vi znate dobro da imamo posebne odnose sa Srbima, i duhovne, kulturne, istorijske, i u pogledu sličnosti naših jezika, o čemu smo pričali i sa predstavnicima Univerziteta. Mislim da ćemo u tom smjeru dalje i nastaviti naše odnose", rekao je Ivancov.

On se zahvalio predstavnicima organizacije "Glas Republike" na prilici da se obrati studentima, te je istakao da Ambasada i njegova zemlja imaju dobre odnose sa Univerzitetom u Banjaluci. Naglasio je da se tu izučava ruski jezik, ali da se saradnja odvija i u domenu društvenih i političkih nauka, kao i u polju umjetnosti.

Mile Aljetić, predsjednik "Glasa Republike", je rekao da su odlučili da prvo predavanje održi predstavnik Ruske Federacije za koju je rekao da je važna zemlja koja igra ulogu u brojnim međunarodnim aktivnostima.

"Smatrali smo da je vrlo korisno da prvo predavanje bude s predstavnicima Ruske Federacije jer je to jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN-a, i igra važnu ulogu u međunarodnim odnosima. Moskva danas učestvuje u pronalaženju diplomatskih rješenja u sukobima i krizama širom svijeta i to je jedan od motiva što smo pozvali ambasadora da se obrati studentima i svim ostalim građanima", rekao je Aljetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije