BiH

Ruska ambasada u BiH: Zaključci UO PIC-a pristrasni

Ruska ambasada u BiH: Zaključci UO PIC-a pristrasni
Foto: Nedžad Uglješa | Ruska ambasada u BiH: Zaključci UO PIC-a pristrastni

SARAJEVO - Ambasada Ruske Federacije u BiH istakla je da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u BiH i da suprotne tvrdnje pojedinih članova Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIC) ne znače legitimizaciju Šmita, već delegitimizaciju Upravnog odbora.

"Zbog toga se zaključci objavljeni nakon sjednice Upravnog odbora PIC-a ne mogu smatrati stavom međunarodne zajednice, još više zato što se sadržaj dokumenta izdvaja svojom pristrasnošću i neuravnoteženošću, a da ne govorimo o tekstualnom kršenju Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma - Ustava BiH", naveli su iz ruske Ambasade na upit Srne da prokomentarišu kominike PIC-a od srijede.

Iz Ambasade Ruske Federacije ističu da licemjerno izgledaju mantre o podršci jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kada pokazanim pristupom pojedini članovi UO svjesno podrivaju jedinstvo i suverenitet (sa nametnutom Kancelarijom visokog predstavnika), te teritorijalni integritet zemlje.

U ovom diplomatskom predstavništvu ističu da se vrijednost Dejtonskog sporazuma ogleda u tome da on omogućava da se BiH gradi u skladu sa težnjama njenih građana.

"Ali, kao što pokazuje praksa njegove realizacije, mogu biti održive i vitalne samo one odluke koje su postigli sami politički subjekti BiH, a nikako one koje su napisane u OHR-u ili u američkoj Ambasadi te donesene, kao što se kaže, sa uperenim u glavu pištoljem visokog predstavnika, posredstvom ucjena i nezakonitih sankcija, čime dobijaju sholastički formalno-pravni okvir", navode u ruskoj Ambasadi.

Iz ruske Ambasade pozvali su strane u BiH da odbace spoljno mentorstvo, da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup, pokazujući turbulentnom svijetu primjer zrelog i odgovornog rješavanja problema radi stvaranja istinski nezavisne i suverene BiH, te postizanja blagostanja i mira svih njenih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije