BiH

Rute: Nizozemska će podržati BiH, ali se 14 prioriteta mora ispuniti

Rute: Nizozemska će podržati BiH, ali se 14 prioriteta mora ispuniti
Foto: Tanjug | Rute: Nizozemska će podržati BiH, ali se 14 prioriteta mora ispuniti

BRISEL – Mark Rute, premijer Nizozemske, rekao je uoči početka dvodnevnog sastanka Evropskog savjeta da će ova država podržati preporuku Evropske komisije da se BiH da zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa EU, ali da prije otvaranja poglavlja, BiH mora ispuniti svih 14 prioriteta koji se od nje traže.

"U javnost su plasirane različite informacije. Da, podržaćemo preporuku Evropske komisije, ali ćemo isto tako podržati odluku da prije otvaranje poglavlja Bosna i Hercegovina prvenstveno mora ispuniti sve zahtjeve Evropske komisije. Bosanskohercegovački zvaničnici morat će popuniti sve rubrike prije nacrta pregovaračkog procesa", rekao je Rute, prenosi Tanjug.

On je ovom prilikom istakao je da je tačno da je BiH napravila određeni napredak u kompletnom poslu i da to podržava i Nizozemska.

"U isto vrijeme, Bosna i Hercegovina mora uraditi još mnogo više kako bi dobila pregovarački okvir. Postoje određene stvari koje se trebaju ispuniti s liste 14 ključnih prioriteta koje je odredila Evropska komisija", naveo je Rute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije