BiH

Muškaracu porijeklom iz BiH osam godina robije u SAD zbog podrške Islamskoj državi

Muškaracu porijeklom iz BiH osam godina robije u SAD zbog podrške Islamskoj državi
Foto: N.N. | Muškarcu porijeklom iz BiH osam godina robije zbog podrške teroristima
N.N.

SENT LUIS - Američki federalni sud osudio je Ramiza Zijada Hodžića (45), zvanog Siki, iz Sent Luis Kauntija, u Misuriju, na 96 mjeseci zatvora zbog urote za pružanje materijalne podrške Islamskoj državi.

Prema sudskim dokumentima, Hodžić, koji vodi porijeklo iz BiH, je u razdoblju kovao zavjeru s drugima s ciljem pružanja podrške Abdulahu Rami Pazari i drugima, prenose američki mediji.

Hodžić je Pazari namjeravao pružiti podršku i resurse teroristima, znajući da će on i drugi učesnici koristiti tu podršku i resurse u svrhu borbe protiv sirijskih vladinih snaga i drugih.

Hodžić je finansijski podržavao Pazaru i druge, koji su taj novac koristili za kupovinu zaliha poput američkih vojnih uniformi, čizmi, oružja, taktičke opreme, odjeće, pribora za oružje, municije i drugih stvari korisnih borcima u Siriji.

Saoptužena Sedina Unkić Hodžić čeka na izricanje kazne, Nihad Rosić čeka suđenje, Jasminka Ramić, Mediha Medi Salkičević i Armin Harčević, osuđeni su na 36, 78, odnosno 60 mjeseci zatvora. 

Abdulah Ramo Pazara je poginuo boreći se u Siriji.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije