BiH

SAD uložile gotovo dvije milijarde dolara u BiH

SAD uložile gotovo dvije milijarde dolara u BiH
Foto: N.N. | SAD uložile gotovo dvije milijarde dolara u BiH

SARAJEVO - Milorad Dodik iznio je u javnost neistine. Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale nevjerovatne teorije zavjere, koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini.

Saopšteno je ovo danas iz američke ambasade u BiH, iz koje dodaju da su prema procjenama SAD dosad uložile gotovo dvije milijarde dolara u rekonstrukciju i izgradnju demokratskih institucija u BiH.

Oni ističu da je USAID u proteklih šest mjeseci radio na pripremi okvirnog sporazuma sa Savjetom ministara BiH u svrhu definisanja programa za borbu protiv korupcije te da je to tek prvi korak.

"O konkretnim detaljima programa se upravo razgovara s bh. vlastima. Planirani programi bi trebalo da predstavljaju nastavak dosadašnjih napora u borbi protiv korupcije posredstvom automatizacije vladinih sistema, poboljšanja procesa javnih nabavki te podrške javnom nadzoru nad potrošnjom vlasti", kažu u američkoj ambasadi i ističu da Vlada SAD svoje projekte implementira uz punu koordinaciju sa domaćim vlastima te u skladu sa domaćim zakonima.

Tekući programi Vlade SAD, dodaju, usmjereni su na podršku reformskim procesima u zemlji, podsticanje ekonomskog razvoja, poboljšanje sigurnosti i osnaživanje civilnog sektora, uključujući i nezavisne medije.

"Lažne optužbe Milorada Dodika na račun projekta koji za cilj ima borbu protiv korupcije u javnom sektoru trebalo bi da podstaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i efikasnoj vladavini, kao i o njegovim ličnim motivima, imajući u vidu nedavne izvještaje o nekretninama i drugoj imovini u njegovom posjedu", ističu u američkoj ambasadi.

Ističu da su ponosni na ove programe te podvlače da su pokušaji da se javnost zavede i da se zaplaše organizacije i pojedinci koji su posvećeni izgradnji bolje Bosne i Hercegovine neprihvatljivi i nedemokratski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije