BiH

SBB traži ponavljanje brojanja u Federaciji BiH ili će tražiti poništavanje izbora

SBB traži ponavljanje brojanja u Federaciji BiH ili će tražiti poništavanje izbora
Foto: N.N. | SBB traži ponavljanje brojanja u Federaciji BiH ili će tražiti poništavanje izbora

SARAJEVO - Savez za bolju budućnost (SBB) BiH insistiraće na ponavljanju brojanja, u skladu sa članom 5.30 Izbornog zakona BiH, i to u cijeloj izbornoj jedinici Federacija BiH, te poziva nadležna tužilaštva i druge organe za provođenje zakona da bez odgađanja otpočnu istražne radnje s ciljem evidentiranja svih neregularnosti.

U suprotnom, navode iz SBB-a, Centralna izborna komisija (CIK) BiH ima obavezu da, u skladu sa poglavljem 14 Izbornog zakona BiH, poništi ovogodišnje izbore i provede nove. 

“Pored pola miliona nevažećih listića, SBB-u u sve većoj mjeri pristižu informacije da je volja građana na ovim izborima poništena na način da su opštinske izborne komisije dan prije izbora zamijenile hiljade akreditovanih članova biračkih odbora svojim “ekspertima“, a ustvari članovima Stranke demokratske akcije. Novi članovi biračkih odbora su potom CIK-u dostavljali potpuno lažirane podatke. U situacijama u kojim su posmatrači pokušali reagovati, opštinske izborne komisije zaključavale su prostorije, te onemogućavale pristup - navodi se u saopštenju SBB-a.

SBB poziva sve članove biračkih odbora kojima je uskraćeno pravo da obavljaju svoju dužnost i koji su zamijenjeni od opštinskih izbornih komisija, da to prijave tužilaštvima na svom području, kao i da javno istupe.

SBB podsjeća te ljude da su potezima tih komisija ne samo uskraćeni za zakonom zagarantovanu naknadu, već i da im je onemogućeno da zaštite biračko pravo svojih sugrađana, saopšteno je iz SBB-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije