BiH

Pratite nas na Google news

SDA: Dodik će izvući deblji kraj ako odvede zemlju u krizu

SDA: Dodik će izvući deblji kraj ako odvede zemlju u krizu
Foto: Ilustracija | SDA: Dodik će izvući deblji kraj ako odvede zemlju u krizu
N.N.

SARAJEVO - Jedino rješenje za prevazilaženje trenutnih zastoja u procesu evroatlantskih integracija i uspostavi novog saziva Savjeta ministara BiH jeste usvajanje modifikovanog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), saopšteno je danas iz SDA.

U ovoj stranci smatraju da je ANP, čiji sadržaj će zadovoljiti sve strane u BiH, i čije će provođenje biti kredibilno, potrebno usvojiti bez odlaganja.

"To je zakonska obaveza, ali i dio sporazuma koji su potpisali stranački lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a. Odbijanja dijaloga i kompromisnog rješenja imaće negativne posljedice za proces formiranja Vijeća ministara i za nastavak euroatlanskih integracija, kao i za ukupnu situaciju u BiH", naveli su u saopštenju.

SDA smatra da će srpski član Predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik, ukoliko odbije kompromisno rješenje, "pokazati da ne poštuje Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje je sam potpisao, i biće u potpunosti odgovaran za sve posljedice koje će nastupiti".

"Njegova najava da će odlukom skupštine NS RS pokušati osporiti nadležnost Oružanih snaga, SIPA-e, pravosuđa i drugih institucija predstavlja direktan udar na Ustav i prijetnju stabilnosti i miru u BiH. To mora biti i najozbiljniji alarm OHR-u i članicama Savjeta za implementaciju mira, kako bi na vrijeme upozorili vlade svojih zemalja i Savjeta bezbejdnosti UN-a i spriječili antidejtonske aktivnosti", navedeno je u saopštenju.

Kako se dalje navodi, ako Dodik odluči da krene u teško kršenje Ustava i zakona, odvešće zemlju u stanje haosa i najveću krizu od Dejtona do danas.

"Sigurno će ugroziti stabilnost u BiH i regionu. Posljedice takvog razvoja događaja bile bi teške za sve, ali Dodik mora biti svjestan da će upravo on izvući najdeblji kraj u svemu tome", saopšteno jeiz SDA.

SDA

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije