BiH

Pratite nas na Google news

SDA: Ne prihvatamo Dodikov ultimatum, međunarodna zajednica da ne nasjeda

SDA: Ne prihvatamo Dodikov ultimatum, međunarodna zajednica da ne nasjeda
Foto: SDA | SDA: Ne prihvatamo Dodikov ultimatum, međunarodna zajednica da ne nasjeda
N.N.

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je da ne prihvata "ultimatum Milorada Dodika i Dragana Čovića, kojim traže usvajanje državnog zakona čija bi isključiva funkcija bilo uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".

"Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da ne nasjedaju na Dodikove ucjene u vezi sa Ustavnim sudom praćene lažnim obećanjima", navodi se u saopštenju stranke.

Iz SDA dodaju da je "Dodik je isti scenarij kreirao i 2009. godine".

"Podsjećamo da je Dodik isti scenarij krize kreirao i 2009. godine, tražeći da se ne produži mandat za strane tužioce i sudije u bh. pravosuđu, a obećavajući zauzvrat deblokadu institucija i političku stabilnost. Jedini rezultat tadašnjeg popuštanja, koje je Dodik shvatio kao znak slabosti međunarodne zajednice, bila je još veća politička destabilizacija i permanentna kriza, koja se od 2009. do danas kontinuirano održava jednostranim potezima iz entiteta RS", stoji u saopštenju SDA.

Kako tvrde, "odluka da se povuku strani tužioci i sudije imala je kobne posljedice za samo pravosuđe, koje je od nezavisnog i funkcionalnog stuba vlasti postalo politički zavisno i korumpirano tijelo, koje je u očima građana i svim relevantnim analizama trenutno najveća prepreka pravnoj sigurnosti i razvoju bh. društva".

Još su poručili da bi ponavljanje istog scenarija dovelo do političke nestabilnosti i pravnog haosa i da to neće dozvoliti.

"Ponavljanje istog scenarija i u slučaju stranih sudija u Ustavnom sudu, umjesto političke stabilnosti i vladavine prava proizvelo bi još radikalniju političku nestabilnosti i pravni haos, i SDA to neće dopustiti. Jedina ispravna reakcija na novonastalu krizu jeste jedinstvena i odlučna poruka međunarodne zajednice Dodiku da ultimatumima neće dobiti ništa, te da će snositi teške posljedice, po principu individualne odgovornosti, ukoliko se odluči da jednostranim potezima nastavi proizvoditi krizu", zaključili su iz SDA.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije