BiH

Pratite nas na Google news

SDA: Od BiH nikad neće biti odvojen niti jedan njen dio

SDA: Od BiH nikad neće biti odvojen niti jedan njen dio
Foto: SDA | SDA: Od BiH nikad neće biti odvojen niti jedan njen dio
N.N.

SARAJEVO – Od Bosne i Hercegovine nikada neće biti odvojen niti jedan njen dio, a bilo kakav pokušaj i bilo kojim sredstvima da se to učini će prouzrokavati urušavanje mira postignutog u Dejtonu, jedan je od zaključaka Predsjedništva SDA čija sjednica je održana u Sarajevu.

"Na svaku aktivnost koja bude prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine odgovorićemo snažno i odlučno, svim legalnim mehanizmima i sredstvima. Pozivamo Dodika i one koji ga podržavaju da o ovome dobro razmisle. Bude li ugrožen Dejtonski sporazum biće dovedeni u pitanje prije svega entiteti koji su nastali tim sporazumom", navodi se u zaključcima.

SDA poziva visokog predstavnika da ukoliko se nastavi destabilizacija prilika, da iskoristi bonske ovlasti i smijeni sve one koji pokušajem rušenja ustavnopravnog poretka narušavaju mir i stabilnost.

Navode da najava političkih predstavnika iz RS da neće učestvovati u radu državnih institucija predstavlja klasičan oblik političke ucjene, s ciljem da se volja jedne politike i jednog entiteta nametne cijeloj državi. Te da SDA na to nikada neće pristati.

"Demokratskim sredstvima, kroz institucije sistema, odlučno ćemo se suprotstaviti nasrtajima na državne institucije", dodaje se u zaključcima.

Od Srbije, kao jedne od potpisnica, traže da se striktno pridržava Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bakir Izetbegović na pres-konferenciji, je kazao da SDA neće prihvatiti ultimativan zahtjev izmjena zakona Ustavnog suda BiH koji dolazi iz RS.

"Nećemo prihvatiti ultimativni zahtjev da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH koja podrazumijeva prestanak mandata sudijama koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta, i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine", takođe je jedan od zaključaka.

Takođe su pozvali visokog predstavnika da poništi odluke Narodne skupštine RS o dodjeli odlikovanja Radovanu Karadžiću i drugim "osuđenim ratnim zločincima".

"Pozivamo Tužilaštvo BiH na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić da konačno počnu raditi svoj posao. Tužilaštvo BiH je dužno sankcionisati one koji učestvuju u rušenju ustavnog poretka BiH i neizvršavaju odluke Ustavnog suda BiH. Tolerisanje protivzakonitih radnji je takođe protuzakonito djelo. Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH će pozvati ostale klubove da se protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović podnese odgovarajuće krivična prijava", zatražila je SDA.

Takođe su pozvali članove VSTS-a da pokrenu proceduru smjene Milana Tegeltije zbog prisustva "paradržavnom političkom skupu kojeg je organizovao Milorad Dodik, a čiji je cilj rušenje ustavnog poretka u Bosni i Hercegovini".

Kako navode, očekuju i da "HDZ ispravno procijeni aktuelni istorijski trenutak i ne svrsatava se na stranu generatora krize".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije