BiH

SDA: Zapošljavanje ide na Ustavni sud; Savanović: Nema diskriminacije

SDA: Zapošljavanje ide na Ustavni sud; Savanović: Nema diskriminacije
Foto: N.N. | SDA: Zapošljavanje ide na Ustavni sud; Savanović: Nema diskriminacije

SARAJEVO, BANJALUKA - Glavni odbor SDA na posljednjoj sjednici odlučio je da nastavi pravnu borbu u vezi sa zapošljavanjem Bošnjaka u RS i gotovo je izvjesno da će u najskorije vrijeme Ustavnom sudu BiH biti upućena apelacija po ovom pitanju, dok u RS kažu da Bošnjaci po tom pitanju nisu diskriminisani.

"U javnim institucijama RS zaposleno je manje od jedan odsto Bošnjaka. To je 14 puta manje u odnosu na posljednji popis, a da ne govorimo u odnosu na popis iz 1991. godine", saopštili su iz SDA, nakon sjednice Glavnog odbora ove najjače bošnjačke stranke.

Inače, Ustavom RS definisano je da će konstitutivni narodi biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u RS po popisu iz 1991. godine i to sve dok se Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma u potpunosti ne sprovede.

U Republici Srpskoj kažu da Bošnjaka ima zaposlenih u gotovo svim institucijama te da nema govora o tome da se radi o diskriminaciji, istovremeno naglašavajući da je u FBiH stanje daleko gore.

"Nije tačan podatak da je samo jedan odsto Bošnjaka u institucijama RS. Vodimo računa o tome da Bošnjake zaposlimo u javnom sektoru, fondovima i javnim preduzećima", rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS. Naglašava da je priča SDA o apelaciji politička te da se samo traže teme na nacionalnoj osnovi s obzirom na to da se naredne godine održavaju opšti izbori te da će takvih priča biti sve više, jer je najlakše na pričama o ugroženosti dobiti glasove.

"To je oproban recept za izbore. Pričaj nacionalnu priču, homogenizuj biračko tijelo i to tako traje sve godine unazad. Nema govora ni o kakvoj diskriminaciji", rekao je Savanović.

Sa druge strane, Bošnjaci tvrde da je više nego jasno da su diskriminisani te da pojedini pravilnici prednost daju i kandidatima čiji su članovi bili pripadnici Vojske RS. Naglašavaju da u takvim uslovima nema šanse da prođu na konkursu, jer pojedinci u startu dobijaju deset bodova.

"Prinuđeni smo apelacijom Ustavnom sudu BiH tražiti svoja prava za nešto što je ustavna kategorija i što je očigledno da se ne poštuje. Ne želim da prejudiciram odluku Ustavnog suda BiH u vezi s tim pitanjem, ali ukoliko postoji volja pravosudnih institucija, vlasti u RS se mogu natjerati da ispoštuju ustavnu obavezu", rekao je Nedim Čivić, poslanik SDA u Narodnoj skupštini RS, dodajući da, ako nekome ne omogućavate da se zaposli, više je nego jasno da se radi o diskriminaciji.

On naglašava da mu je jasno da ni u FBiH nije bolja situacija kada je zapošljavanje Srba u pitanju te da je taj problem potrebno riješiti i u RS i u FBiH i omogućiti ljudima da se zaposle tamo gdje žive, rade, gdje im je imovina i gdje plaćaju porez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije