BiH

SDA bez pečata neće da smijeni Vladu KS

SDA bez pečata neće da smijeni Vladu KS
Foto: N.N. | SDA bez pečata neće da smijeni Vladu KS

SARAJEVO - I dok stranke i nezavisni poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo koji trenutno drže većinu pozicija u Vladi Kantona Sarajeva likuju zbog odluke Jasne Duraković da izađe iz SBB-a i pristupi njihovoj "grupi", iz SDA, SBB-a, DF-a i BOSS-a poručuju da još imaju 18 ruku i da komotno mogu izglasati nepovjerenje Vladi, ali da to neće da urade dok se ne nađe pečat najvišeg zakonodavnog tijela ovog kantona.

Takođe, odavno se nije desilo da dvije političke grupe u Skupštini Kantona Sarajevo budu toliko polarizirane i da razlika u ovom zakonodavnom tijelu bude samo u jednom glasu, što budućnost čini neizvjesnom. Matematički, SDA s partnerskim strankama i dalje ima mogućnost da, sada već davno najavljenu smjenu Vlade Kantona Sarajevo sprovode u djelo, ali je pitanje kako će sve to funkcionisati s obzirom na to da za svaku odluku koju budu željeli sprovesti i izglasati u Skupštini svi njihovi poslanici uvijek, bez izuzetka, moraju doći na sjednicu i podržati sve zahtjeve.

Podsjećamo, Danijela Kristić (Narod i pravda) zamijenila je svog stranačkog kolegu Elmedina Konakovića na mjestu predsjedavajućeg Skupštine 27. decembra prošle godine, a Mirza Čelik (SDA) je izabran na ovu poziciju na hitnoj sjednici Skupštine, koja je održana 28. decembra prošle godine. Od momenta formiranja nove parlamentarne većine (SDA, SBB, DF i BOSS) traje priča o tome ko je nelegalan i ko treba da vodi Kanton Sarajevo.

Čelik, koji još zvanično nije preuzeo dužnost predsjedavajućeg Skupštine, za "Nezavisne" uvjerava da oni imaju 18 poslanika i da sve procese treba da vodi "nova većina". Ističe da sutra neće biti smjene Vlade KS, jer sjednice Skupštine neće ni biti.

"Ništa od smjene Vlade, a ni sjednice dok se ne vrati skupštinski pečat. Samo neka se vrati pečat i možemo dalje raditi", poručuje Čelik.

Sa druge strane, Kristićeva je "Nezavisnim" kazala da je sutrašnja sjednicu zakazana na inicijativu SDA te da su na dnevnom redu dvije tačke, određivanje datuma sjednice na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi i Konakovićevoj smjeni.

"Nema razloga da ne dođu, oni su to tražili. Jedino ako ne žele da smijene Vladu KS, onda neće doći", kaže Kristićeva.

Na konstataciju da su iz SDA poručili da neće biti sjednice dok se ne vrati pečat, ističe da je pečat gdje treba da bude i da Čelik nije legitiman, s obzirom na to da je Klub Hrvata potegnuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa, a da su ih u tome podržali i iz Kluba ostalih.

"U ponedjeljak je bila i sjednica Kluba Srba u Skupštini KS, ni tamo nisu dobili većinu, sutra (srijeda) je sjednica Kluba Bošnjaka, a mislim da ni tu nemaju većinu. Pečat ne može biti kod nekog ko nije dobio podršku", kazala je Kristićeva, koja je dodala da joj je drago što je Durakovićeva odlučila da podrži aktuelnu vladu i njenih 300 mjera.

U Skupštini Kantona Sarajevo SDA ima 10 poslanika, SBB četiri, ali izlaskom Durakovićeve sada ima tri, DF ima tri i BOSS jednog. Blok i novu većinu koju predvodi SDA podržava i Fahrudin Pecikoza, nezavisni poslanik, koji je izašao iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL).

Sa druge strane, SDP, Narod i pravda, Naša stranka i NBL, čiji ljudi sjede u Vladi Kantona Sarajevo, imaju podršku 17 poslanika. Njih podržava šest poslanika Naroda i pravde, pet Naše stranke, četiri SDP-a, jedan iz NBL-a i Durakovićeva, koja je svoju odluku o izlasku iz SBB-a objavila iz Amerike.

Podsjećamo, 8. januara sjednica Skupštine prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, a poslanici okupljeni oko SDA napustili su sjednicu jer je, kako su rekli, mjesto predsjedavajućeg zauzela Kristićeva. Na njoj se trebalo raspravljati o Prijedlogu odluke o privremenom finansiranju potreba kantona za prva tri mjeseca, Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja za isti period i Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba Javne ustanove Služba za zapošljavanje KS za pomenuti period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije